معرفی غذاهای سنتی کیش؛ 20 غذای رنگارنگ جزیره

0

جزیره کیش خانه اقوام مختلفی است که از جای‌جای ایران به آن مهاجرت کرده‌اند؛ اما غذاهای سنتی کیش ریشه در فرهنگ بومیان آن دارد و توانسته ذائقه مهاجران را هم تغییر بدهد. این غذاهای رنگارنگ، خوشمزه و گاهی تندوتیز، گردشگران را هم شیفته خود کرده است. بهترین رستوران غذای محلی کیش کدام است؟ رستوران طباخ، لور و هواری از بهترین رستوران‌هایی هستند که غذاهای محلی جزیره کیش را سرو می‌کنند. قلیه‌ماهی در کیش چگونه طبخ می‌شود؟ در کیش قلیه‌ماهی را با سبزی‌های محلی، سیر و تمبر هندی درست می‌کنند. کدام غذاهای سنتی کیش با ماهی درست می‌شود؟ قلیه‌ماهی، پودینی، مضروبه و سمک مشوی با ماهی طبخ می‌شوند.

اگر در سفر اهل ریسک و امتحان کردن چیزهای جدید هستید، حتماً چندتایی از غذاهای محلی کیش که در این مقاله معرفی شده را امتحان کنید.

برای اجاره خانه در کیش کلیک کنید

مشهورترین غذاهای سنتی کیش

غذا بخش جدایی‌ناپذیر از فرهنگ هر منطقه‌ای است و با خوردن یک پرس غذای ناقابل، می‌توان به ذائقه غذایی، مواد اولیه در دسترس، خوراکی‌های محبوب و آداب‌ورسوم محلی پی برد. امتحان کردن غذاهای سنتی کیش مثل داشتن سفری دراز به سرتاسر خلیج‌فارس است و شما را با فرهنگ این منطقه آشنا می‌کند.

در ادامه فهرست محبوب‌ترین غذاهای محلی جزیره را می‌بینید که می‌توانید در سفر به کیش چندتایی از آن‌ها را بسته به سلیقه و ذائقه خود امتحان کنید:

مضروبه

مضروبه؛ از غذاهای محلی کیش
این غذای خوشمزه معمولاً با ترشی سرو می‌شود و می‌توانید آن را هم با نان و هم با برنج میل کنید.

مضروبه همان ماهی کبابی است؛ اما برای طبخ آن از ماهی‌های لذیذ خلیج‌فارس استفاده می‌شود و با استفاده از سیر، ادویه و سبزیجات محلی آن را طعم‌دار می‌کنند. این ترفند باعث می‌شود که طعم این غذا با هر ماهی کباب شده‌ای که در عمرتان خورده‌اید متفاوت باشد. این غذای خوشمزه معمولاً با ترشی سرو می‌شود و می‌توانید آن را هم با نان و هم با برنج میل کنید.

سمک مشوی

سمک مشوی؛ از بهترین غذاهای سنتی کیش
برای تهیه این غذا، ماهی را با سیر و ادویه تند مزه‌دار و بعد در روغن زیاد سرخ می‌کنند.

سمک مشوی یکی دیگر از غذاهای تندوتیز محبوب در کیش است که با ماهی درست می‌شود. برای تهیه این غذا، ماهی را با سیر و ادویه تند مزه‌دار و بعد در روغن زیاد سرخ می‌کنند. حاصل کار ماهی ترد و تندی است که معمولاً با سبزی‌پلو یا نان سرو می‌شود.

خورشت میگو

قلیه میگو؛ از بهترین عذاهای محلی کیش
اگر میانه خوبی با غذاهای دریایی داشته باشید، عاشق قلیه میگو می‌شوید.

قلیه‌میگو یا خورشت میگو یکی از غذاهای محلی جنوب است که در کیش هم طرفداران زیادی دارد و اگر میانه خوبی با غذاهای دریایی داشته باشید، شما هم عاشق آن می‌شوید. این غذا ظاهری شبیه به قرمه‌سبزی دارد، با این تفاوت که در آن به جای گوشت، میگو می‌ریزند و سیر و تمبر هندی، طعم غالب آن را می‌سازند. این خورشت با برنج کته ترکیبی بی‌نظیر می‌سازد.

قلیه‌ماهی

قلیه ماهی؛ از غذاهای محلی کیش
ماهی‌های شوریده، سرخو، شیر، حلوای سیاه و سنگسر گزینه‌های مناسبی برای تهیه قلیه ماهی هستند.

قلیه‌ماهی هم از جمله غذاهای محلی کیش است که در سایر مناطق جنوب هم سرو می‌شود. برای طبخ این خورشت، از فیله ماهی و گوشت ماهی‌هایی که تیغ کمتری دارند استفاده می‌کنند و ماهی‌های شوریده، سرخو، شیر، حلوای سیاه و سنگسر گزینه‌های مناسبی برای تهیه آن هستند.

طبخ قلیه‌ماهی با تفت دادن پیاز، سیر، شنبلیله و گشنیز خرد شده آغاز می‌شود و بعد از این که آب سبزی‌ها تبخیر شد، نوبت اضافه کردن روغن است. بعد ترکیب مذکور را آن‌قدر تفت می‌دهند تا رنگ آن تقریباً سیاه شود. در مرحله بعد ماهی را اضافه می‌کنند و کمی تفت می‌دهد و در آخر هم تمبر هندی و رب گوجه‌فرنگی اضافه می‌شود. بعد از چند بار قل خوردن، قلیه‌ماهی آماده سرو است.

مارگوگ

مرگوگ؛ از غذاهای سنتی کیش
این خورشت در رستوران‌های سنتی کیش معمولاً با برنج سرو می‌شود.

مارگوگ از جمله غذاهای عربی مشهور است که در میان غذاهای محلی کیش هم پیدا می‌شود. مردم محلی کیش این غذا را با نام مرقوق یا مرگوگ هم می‌شناسند و آن را با گوشت بره، سیب‌زمینی، نخود، بادمجان، هویج، سبزی تازه، فلفل‌سبز و ادویه‌های تند می‌پزند. این خورشت در رستوران‌های سنتی کیش معمولاً با برنج سرو می‌شود.

کله کندی

این غذا اسم سرراستی دارد؛ چون شامل چند ماهی بدون کله می‌شود! البته برای تهیه آن نمی‌توان از ماهی دلخواه استفاده کرد و الزاماً باید با ماهی عومه یا ساردین پهلو طلایی پخته شود. برای طبخ این غذا، ابتدا سر ماهی عومه را جدا می‌کنند و بعد از مزه‌دار کردن مابقی ماهی با سبزیجات معطر و ادویه، آن را داخل روغن سرخ می‌کنند. کله کندی معمولاً با پیازداغ سرو می‌شود.

حمسه‌الخرت

حمسه‌الخرت؛ از غذاهای سنتی کیش
ماده اولیه این غذا، بخش خوراکی گوشتی است که در داخل صدف مرواریدساز وجود دارد.

حمسه الخرت از جمله غذاهای سنتی کیش است که باظرافت و دقت زیادی طبخ می‌شود. ماده اولیه این غذا، بخش خوراکی گوشتی است که در داخل صدف مرواریدساز یا محار وجود دارد. این بخش خوراکی ابتدا با دقت جدا می‌شود و بعد آن را با ادویه و پیازداغ سرخ می‌کنند.

پودینی کوسه

برای طبخ پودینی یا پودنی از گوشت کوسه‌ماهی استفاده می‌شود. به دلیل سفت بودن گوشت کوسه، ابتدا آن را با آب‌لیمو و زردچوبه طعم‌دار می‌کنند و بعد چند ساعت در یخچال می‌گذارند تا استراحت کند. بعد آب گوشت را با فشار می‌گیرند و آن را با سبزیجات معطر و پیاز تفت می‌دهند.

هواری میگو

هواری میگو؛ از غذاهای سنتی کیش
هواری هم با میگو و هم ماهی هوور طبخ می‌شود.

هواری از محبوب‌ترین غذاهای محلی کیش است که هم با میگو و هم ماهی هوور طبخ می‌شود. برای تهیه این غذا ابتدا میگو را با ادویه‌های تند طعم‌دار می‌کنند. بعد از این که شنبلیله و گشنیز را با سیر، پیاز و ادویه به‌خوبی تفت دادند، میگو را به آن اضافه می‌کنند و بعد از جمع شدن میگوها، داخل آن گوجه رنده شده می‌ریزند. در آخر هم برنج خیس‌خورده به آن اضافه می‌شود. بعد از دم کشیدن برنج، غذا را به‌صورت پلو مخلوط سرو می‌کنند.

ماهی شکم پر

ماهی شکم پر در بسیاری از نقاط ایران طبخ می‌شود؛ اما در کیش برای تهیه آن از ماهی صبور یا حشو استفاده می‌کنند. برای تهیه این غذا ابتدا ماهی را پاک می‌کنند و بعد آن را با ادویه‌هایی مثل زردچوبه، نمک و فلفل طعم‌دار می‌کنند. بعد از این که ماهی چنددقیقه‌ای استراحت کرد، ترکیب پیاز، سیر، گشنیز و شنبلیله سرخ شده را به همراه آب‌لیمو و تمبر هندی داخل شکم ماهی می‌ریزند و آن را داخل فر قرار می‌دهند.

مجبوس یا مکبوس

مجبوس لحم؛ از غذاهای محلی کیش
برای طبخ مجبوس لحم، گوشت را با ادویه‌هایی مثل میخک، هل، دارچین، زنجبیل و زردچوبه می‌پزند .

مجبوس هم از جمله غذاهای محبوب جنوبی است که به فهرست بهترین غذاهای سنتی کیش راه پیدا کرده است. این غذای تندوتیز هم با گوشت قرمز و هم مرغ سرو می‌شود و در صورت پخت با گوشت قرمز، به آن مجبوس لحم می‌گویند. برای طبخ مجبوس لحم اول گوشت را با ادویه‌هایی مثل میخک، هل، دارچین، زنجبیل و زردچوبه می‌پزند و بعد آن را به همراه برگ‌بو، فلفل‌دلمه‌ای و تند با برنج سرو می‌کنند.

کوکو ماهی

کوکو ماهی می‌تواند نظر آن‌هایی که میانه خوبی با غذاهای دریایی ندارند را عوض کند. این خوراک لذیذ با فیله ماهی شیر و هوور، ادویه‌های فراوان (نمک، فلفل قرمز و زردچوبه) و سیر و پیاز درست می‌شود و اضافه کردن سبزیجات معطر، طعم آن را دگرگون می‌کند. البته مثل کوکوهای دیگر، کوکو ماهی هم سیب‌زمینی پخته دارد.

محمره

محمره؛ از غذاهای سنتی کیش
این غذا خیلی تند نیست و حتی ته‌مزه شیرینی هم دارد.

محمره نوعی دیپ خوش‌رنگ است که با فلفل قرمز چیلی یا فلفل‌دلمه‌ای قرمز درست می‌شود. البته این غذا خیلی تند نیست و حتی ته‌مزه شیرینی هم دارد و به عنوان غذای تکی یا مکمل غذاهای دیگر مثل انواع ساندویچ استفاده می‌شود.

هریسه

حریصه؛ از غذاهای محلی کیش
برای تهیه هریسه گندم را خیس می‌کنند و بعد با گوشت برای مدتی طولانی می‌پزند.

هریسه نوعی حلیم است و از محبوب‌ترین غذاهای سنتی کیش است که می‌توان آن را در هر وعده غذایی سرو کرد. برای تهیه هریسه گندم را خیس می‌کنند و بعد با گوشت برای مدتی طولانی می‌پزند. در مرحله آخر، این ترکیب را آن‌قدر هم می‌زنند تا یک‌دست شود و بعد از اضافه کردن کره و رسیدن به قوام دلخواه، آن را با شکر و دارچین سرو می‌کنند.

خبیصه

خبیصه نوعی حلوا است که بومیان کیش آن را به عنوان دسر می‌خورند. برای تهیه خبیصه، آرد گندم را به‌تنهایی و حسابی تفت می‌دهند تا رنگ آن تیره شود و بعد به آن ترکیب شکر و آب حرارت دیده را اضافه می‌کنند. برای بهتر شدن طعم، ممکن است به آن زعفران دم کشیده هم اضافه شود.

یریش

یریش از غذاهای دم‌دستی و اصطلاحاً حاضری محسوب می‌شود و از جمله غذاهای محلی کیش است که گوشت ندارد. برای تهیه این غذا، بلغور گندم را بدون روغن تفت می‌دهند و بعد از این که طلایی شد، به آن پیاز تفت داده شده را به همراه نمک و زردچوبه اضافه می‌کنند. در آخر هم داخل آن آب می‌ریزند و بعد از غلیظ شدن غذا، آن را با کشمش سرو می‌کنند.

برنج بریانی

بریانی برنج؛ از غذاهای سنتی کیش
برنج بریانی نوعی پلو مخلوط‌ است که آن را با گوشت مرغ یا گوسفند درست می‌کنند.

برنج بریانی از جمله پلو مخلوط‌های موجود در فهرست غذاهای محلی کیش است و آن را با گوشت مرغ یا گوسفند درست می‌کنند. بعد از پختن مرغ یا گوشت گوسفندی طعم‌دار شده، به آن کشمش، زرشک و هل و دارچین تفت داده شده را اضافه می‌کنند. بعد این ترکیب را به همراه عدس و سیب‌زمینی پخته و به‌صورت لایه‌لایه بین برنج دم کشیده می‌ریزند و سر سفره می‌آورند.

پاکوره

پاکوره؛ از غذاهای محلی کیش
این غذا با سس تند یا ماست سرو می‌شود.

پاکوره از جمله میان‌وعده‌هایی است که از میان غذاهای سنتی هند و پاکستان راه خود را به فهرست غذاهای سنتی کیش باز کرده است. برای تهیه این غذا نخود پخته و له شده را با پیاز، سیب‌زمینی و سبزیجات معطر ترکیب و بعد در روغن سرخ می‌کنند. این غذا با سس تند یا ماست سرو می‌شود.

فلافل و سمبوسه

این دو غذا معرف حضور تمامی ایرانی‌ها هستند و تقریباً در هر شهری پیدا می‌شوند. البته نسخه جنوبی این غذاها با هر جای دیگری متفاوت است و ادویه خاص خود را دارد. فلافل جنوبی با ترکیب نخود پخته، پیاز، سیر، تخم گشنیز، فلفل، نمک، پودر زیره، ادویه کاری و آویشن پخته می‌شود و سمبوسه‌های جنوبی هم به جز سیب‌زمینی، ممکن است با مواد دیگری مثل عدس، مرغ یا سوسیس و کالباس پخته شوند.

شاورما

شاورما مشهورترین فست‌فود عربی است که در کیش هم توسط رستوران‌های متعددی عرضه می‌شود. شاورما لقمه‌ای است که با نان پیتا گرفته می‌شود و داخل آن فیله مرغ طعم‌دار شده و سس مخصوص می‌ریزند. این سس مخصوص با ماست، سس مایونز، ارده، آب‌لیمو ترش، سیر، نمک و فلفل سیاه تهیه می‌شود.

بهترین رستوران‌ها برای امتحان کردن غذاهای محلی کیش

بهترین رستوران‌ها برای صرف غذاهای محلی کیش
رستوران هواری از باکیفیت‌ترین رستوران‌های کیش است.

در ادامه، تعدادی از بهترین رستوران‌های کیش را معرفی می‌کنیم که می‌توانید برای صرف باکیفیت‌ترین غذاهای سنتی جزیره به آن‌ها مراجعه کنید:

رستوران هواری

این رستوران دکوراسیونی ساده و نسبتاً مدرن دارد و به عقیده بسیاری از کیشوندها، از بهترین رستوران‌های کیش است. در این رستوران انواع غذاهای سنتی کیش و غذاهای محلی سرو می‌شود و قیمت‌های آن هم مناسب است.

آدرس رستوران هواری کیش: شهرک صدف، میدان گلستان، روبروی مسجد امام حسن مجتبی (ع)

ساعت کاری: 12:30 ظهر تا 6 عصر، 8 تا 11 شب

تلفن: 07644445151

رستوران طباخ

این رستوران در نزدیکی اسکله تفریحی کیش قرار دارد و در آن می‌توانید انواع غذاهای عربی و محلی کیش را در حال و هوایی سنتی و خودمانی میل کنید. این رستوران هم بین ساکنان جزیره کیش محبوبیت زیادی دارد.

آدرس رستوران طباخ کیش: میدان سنایی، جنب هتل فارابی

ساعت کاری: 12 ظهر تا 6 عصر، 7 تا 11 شب

تلفن: 091155831640

رستوران لور

رستوران لور یکی از شیک‌ترین رستوران‌های جزیره است که در نزدیکی شهربازی هایلند کیش قرار دارد. دکوراسیون این رستوران ترکیبی از معماری سنتی ایرانی و عربی است و در آن انواع غذاهای دریایی و سنتی سرو می‌شود. در این رستوران می‌توانید چای و قلیان هم سفارش بدهید.

آدرس رستوران لور کیش: میدان پردیس، پایین‌تر از هتل پارمیس

ساعت کاری: 11 صبح تا 6 عصر، 7 تا 1 نیمه شب

تلفن: 07644468605

غذاهای سنتی کیش؛ تجربه متفاوت غذاهای دریایی

در این مقاله، به معرفی محبوب‌ترین غذاهای سنتی کیش پرداختیم که شامل انواع غذاهای دریایی، پلو مخلوط و حتی میان‌وعده و غذاهای فست‌فودی می‌شود. برای این که بتوانید با خیال آسوده جزیره شکم‌گردی کنید و دغدغه اقامتگاه نداشته باشید، قبل از سفر وارد صفحه اجاره ویلا و سوئیت در کیش شوید و یکی از اقامتگاه‌های باکیفیت شب در جزیره را رزرو کنید.

سؤالات متداول درباره غذاهای سنتی کیش

بهترین غذاهای سنتی کیش کدام‌اند؟

مضروبه، پودینی کوسه، سمک مشوی، قلیه‌ماهی و میگو، مجبوس و مرگوگ از محبوب‌ترین غذاهای محلی کیش محسوب می‌شوند.

غذای محلی کیش کجا بخوریم؟

برای صرف غذاهای سنتی کیش باکیفیت عالی می‌توانید به رستوران هواری، طباخ یا لور مراجعه کنید.

غذاهای محلی جزیره کیش ماهی ندارند؟

مجبوس، مرگوگ و برنج بریانی از جمله خوشمزه‌ترین غذاهای محلی کیش هستند که با گوشت مرغ یا گوسفند طبخ می‌شوند.

نظرتان را ثبت کنید

ایمیل شما با ثبت نظر نمایش داده نمی‌شود

*