فهرست مطالب
- معرفی روستای زیارت گرگان
- روستای زیارت کجاست؟
- بهترین مسیر دسترسی به روستای زیارت
- بهترین زمان سفر به روستای زیارت
- تاریخچه روستای زیارت گرگان
- ویژگیهای معماری روستای زیارت
- مناطق دیدنی روستای زیارت گرگان
- فرهنگ و آدابورسوم مردم زیارت
- سوغات و صنایعدستی روستای زیارت گرگان
- غذاهای محلی روستای زیارت
- رستورانهای روستای زیارت
- بهترین جاذبههای نزدیک به روستای زیارت
- اقامت در روستای زیارت با شب
- سؤالات متداول درباره روستای زیارت گرگان
کمتر جایی را میتوان در کشورمان پیدا کرد که مثل روستای زیارت گرگان، با جغرافیای کوچکش به شهرتی جهانی رسیده باشد و به هر سمتش که بروی، زیبایی بر سر و رویت ببارد. این روستای زیبا تنها 15 کیلومتر با گرگان فاصله دارد و حیف است که در سفر به این شهر، پایتان را کمی پایینتر نگذارید و آن را نبینید. فاصله ناهارخوران تا روستای زیارت چقدر است؟ فاصله روستای زیارت با پارک جنگلی نهارخوران، تنها 12 کیلومتر است. بهترین مناطق دیدنی روستای زیارت گرگان کدامند؟ امامزاده عبدالله، چشمه آبگرم زیارت و آبشار دوقلو یا آبشار زیارت، از بهترین مناطق دیدنی این روستا به شمار میآیند. چگونه اقامتگاه بوم گردی زیارت گرگان را رزرو کنیم؟ برای این کار، میتوانید به سایت شب مراجعه کنید و نام روستای زیارت را جستجو کنید. در قسمت فیلترها، اقامتگاه بوم گردی را انتخاب کنید.
در ادامه، سفری به این روستای سحرانگیز خواهیم داشت و به جایجای آن سرک میکشیم.
برای اجاره ویلا و سوئیت در گرگان کلیک کنید
معرفی روستای زیارت گرگان

روستای زیارت یکی از مناطق ییلاقی اطراف گرگان است که حتماً باید در سفر به گرگان از آن بازدید کنید. این روستا به دلیل قرار داشتن در ارتفاعات جنوبی گرگان، اختلاف دمایی 10 تا 15 درجه با گرگان دارد و همین موضوع باعث شده تا آبوهوایی دلپذیر و طبیعتی زیبا داشته باشد.
خود این روستا به دلیل داشتن آبشارهای زیبا و آبوهوای مطبوعش یک مقصد سفر ایدهآل برای دوری از زندگی روزمره و شهری است؛ اما بسیاری به قصد دسترسی به ارتفاعات اطراف و جنگلهای هیرکانی نزدیک، آن را به عنوان استراحتگاهی زیبا انتخاب میکنند. همچنین روستای زیارت گرگان به دلیل افسانههای محلی خود و باورهایی که مردم آن در مورد مقاومت روستا با کمک طلسم و جادو در برابر سپاه دشمن دارند، شهرت پیدا کرده است.
در مورد وجه تسمیه نام این روستا هم چند نظریه وجود دارد:
- وجود امامزاده عبدالله و سفارش ایشان در مورد این نامگذاری
- وجود آتشکده در منطقه شهربت زیارت در گذشته
- قرار داشتن روستا در قلمرو حکومت آل زیار
روستای زیارت کجاست؟
این روستای زیبا در جنوب گرگان و در مجاورت خاصه رود کشیده شده و از آن حیات میگیرد. فاصله روستای زیارت گرگان تا این شهر 15 کیلومتر، با پارک جنگلی ناهارخوران 12 کیلومتر و تا تهران 430 کیلومتر است. اگر بخواهید از تهران مستقیم به روستای زیارت بروید، با خودروی شخصی حدود 6 ساعت در راه خواهید بود.
روستای زیارت از شمال با شهر گرگان، ارتفاعات بندسر و جنگل نهارخوران، از غرب با کوههای ادیم، مازوکش و کمر سر، از شرق با ارتفاعات خال دره و از جنوب با منطقه ییلاقی جهان نما و جنگل زیارت همسایه است. این روستا از توابع دهستان استرآباد جنوبی محسوب میشود و 1563 متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
آدرس روستای زیارت گرگان: استان گلستان، گرگان، جنوب منطقه ناهارخوران
بهترین مسیر دسترسی به روستای زیارت

این روستای زیبا، حتی مسیر دسترسی زیبایی هم دارد؛ چون باید از میان جنگل نهارخوران گرگان رد شوید تا به آن برسید.
برای دسترسی به این روستا با خودروی شخصی، باید از مرکز شهر گرگان وارد جاده ناهارخوران شوید و این جاده را بعد از جنگل نهارخوران هم ادامه بدهید. بعد از آن به میدانی میرسید که دو مسیر دارد. یکی از این مسیرها شما را به نهارخوران و گرگان برمیگرداند و دیگری به روستای زیارت میرساند. مسیر زیارت را در پیش بگیرید تا بعد از پیمودن 7 کیلومتر شما را به این روستا برساند.
بعد از طی کردن یک جاده پیچوخم و زیبا، به مسیری سنگفرش شده میرسید که نشانه ورود به روستا است. کل مسیر گرگان تا روستای زیارت با خودروی شخصی حدود 40 دقیقه طول میکشد و این مسیر به دلیل داشتن کافهرستورانها و چشماندازهای زیبا، اصلاً خستهکننده نیست. البته اگر کوهنورد حرفهای هستید و تجهیزات دارید، میتوانید پیاده هم تا روستای زیارت بروید.
برای این که روستای زیارت گرگان را راحتتر پیدا کنید، میتوانید از نقشه زیر کمک بگیرید:
برای دسترسی با تاکسی، باید سوار تاکسیهای خط سازمان آب گرگان به روستای زیارت شوید. تاکسیهای اینترنتی فعال در گرگان هم شما را تا این روستا میرسانند.
بهترین زمان سفر به روستای زیارت

اگر میخواهید از گرما فرار کنید و همزمان چشمانتان را از جاذبههای طبیعی سرسبز سیراب کنید، بهترین زمان سفر به زیارت برای شما، بهار و تابستان است. در این فصلها جنگلهای زیارت در نهایت سرسبزی خود قرار دارند و مسیر دسترسی به آن هم به طرز شگفتانگیزی زیبا میشود.
اگر هم به جادوی رنگها اعتقاد دارید، فصل پاییز را برای بازدید از روستای زیارت گرگان انتخاب کنید. البته در این فصل بارندگی در این منطقه زیاد است و مسیر دسترسی به زیارت کمی لغزنده و خطرناک میشود.
تاریخچه روستای زیارت گرگان
روستای زیارت گرگان صدها سال قدمت دارد و قدیمیترین سند تاریخی کشف شده مربوط به آن، مربوط به سال 989 هجری قمری است. در باور مردم محلی، افسانههای زیادی در مورد روستا وجود دارد. مثلاً بر این باورند که زیارت در گذشته بخشی از شهری بزرگ بوده و زمانی با کمک جادو و طلسم توانسته در برابر سپاه دشمن مقاومت کند. داستان طلسم هم به زمان حمله اعراب به شمال ایران و مقاومت مردم زرتشتی زیارت در برابر تغییر دین برمی گردد. این داستان، فرضیه انتخاب نام زیارت به دلیل وجود آتشکده را تقویت میکند.
قدمت بافت تاریخی زیارت به دوران قاجار و پهلوی میرسد و ارزش آن بهقدری است که در فهرست ارزشمندترین بافتهای تاریخی روستایی، در بین 10 رتبه اول قرار دارد.
مهمترین واقعه تاریخی معاصر روستا، به دوران رضاشاه پهلوی برمیگردد که در آن دوران، روستای زیارت به آتش کشیده شد تا مردم آن بهزور شهرنشین شوند. در این واقعه گرمای شدید و شیوع ناگهانی وبا، جان تعداد زیادی از مردم زیارت را گرفت. در دهه 40 شمسی و بعد از قانون اصطلاح اراضی، این روستا مجدداً بازسازی شد و مردم آن صاحب سند شدند.
ویژگیهای معماری روستای زیارت

متأسفانه در سالهای اخیر چهره روستای زیارت به دلیل ساختوسازهای بیرویه دگرگون شده است؛ اما هنوز هم میتوان در بخشهایی از روستا خانههای پلکانی زیبا و معماری سنتی آن را دید. خانههای سنتی روستای زیارت با استفاده از چوب، سنگ، شاخه درختان، گچ و گل ساخته میشدند و برای محافظت در برابر باد و باران، سقفهای شیروانی آن را با حلب یا سفال میپوشاندند.
اکثر این خانهها در دوطبقه ساخته میشدند و زمانی که وارد حیاط میشدید، ابتدا ایوان خانه را میدیدید. بعد از در ایوان، پذیرایی قرار داشت و بعد از پذیرایی هم اتاقها قرار داشتند. اتاق مهمان هم معمولاً در کنار ایوان و دارای در مستقل بود. آشپزخانه و سرویس بهداشتی این خانه در حیاط قرار داشتند و زیرزمین هم معمولاً به کارگاه بافندگی تبدیل میشد.
مناطق دیدنی روستای زیارت گرگان
بیشتر دیدنیهای روستای زیارت گرگان در دسته جاذبههای طبیعی قرار میگیرند که واقعاً زیبا و چشمنواز هستند و اگر بخواهید تمامی آنها را ببینید، باید چندهفتهای را در زیارت بمانید. در این بخش، به مهمترین جاذبههای روستا اشاره میکنیم.
چشمه آبگرم روستای زیارت

روستای زیارت یکی از خاصترین چشمههای آبگرم ایران را دارد. این چشمه با وجود داشتن خواص درمانی، بوی نامطبوع چشمههای آبگرم دیگر را ندارد و دارای 4 مظهر (محل خروج آب) با حجم و فشار قابلتوجه است. اهالی روستا معتقدند که چشمه آب گرم زیارت برای درمان بیماریهای پوستی و تسکین درد مفاصل مفید است. برای پیدا کردن این چشمه، باید به شرق خاصه رود بروید.
در بالای مظهر اول چشمه، کتیبهای سنگی قرار دارد که به زبان عربی نوشته شده و تاریخ 1035 هجری قمری را نشان میدهد.
آبشار زیارت یا آبشار دوقلو

آبشار زیارت، آبشار دوقلو یا آبشار انزوان، مشهورترین آبشار روستای زیارت گرگان است که در 5 کیلومتری جنوب این روستا قرار گرفته است. برای دسترسی به این آبشار، باید مسیر کنار امامزاده عبدالله را در پیش بگیرید که طی کردن آن با خودروی شخصی حدود 20 دقیقه طول میکشد. بعد از رسیدن به محل پارک خودروها، باید وارد مسیری خاکی شوید که تنها میتوانید با پای پیاده آن را طی کنید. بعد از پیاده روی 15 دقیقهای، میتوانید آبشار دوقلو را ببینید.
این آبشار در انتهای یک دره سرسبز قرار گرفته و یکی از شاخههای خاصه رود است. آبشار زیارت در مسیر خود به دو شعبه تقسیم میشود و طول کلی آن 15 کیلومتر است. حوضچه پایین آبشار، پر از آب خنک است و به دلیل وجود ذرات معلق آب در هوا، اطراف آبشار هم پر از گلسنگ و خزه شده است.
دره تل انبار و آبشارهای آن

دره تل انبار هم در جنوب روستای زیارت گرگان واقع شده و کمی از آبشار زیارت فاصله دارد. این دره نزدیک ییلاق و روستای جهان نما گلستان است و به همین دلیل در فصل بهار و تابستان، زیبایی و سرسبزی آن شما را مسحور میکند. تل انبار دره آبشارها است و در آن 52 آبشار با ارتفاع 2 تا 40 متر وجود دارد. همچنین ارتفاع 20 آبشار این دره حداقل 10 متر است. دسترسی به این دره و پیدا کردن راه بازگشت آن، نیازمند همراهی افراد محلی است.
امامزاده عبدالله و قبرستان عجیب آن

این امامزاده در نزدیکی چشمه آبگرم روستای زیارت قرار دارد و مدفن یکی از نوادگان امام موسی بن جعفر است. ساختمان امامزاده یک بار به دلیل سیل ویران شده و اهالی روستا آن را مجدداً بازسازی کردهاند. در داخل ساختمان جدید، وسایل مربوط به بنای قدیمی مثل صندوقچههای چوبی جالب و… نگهداری میشود.
در مجاورت امامزاده قبرستانی قدیمی وجود دارد که برخی از سنگ قبرهای آن ایستاده است و اهالی معتقدند که قدمت برخی از آنها به 1000 سال میرسد.
جنگلهای زیارت

جنگلهای روستای زیارت بخشهایی ارزشمند از جنگلهای هیرکانی هستند و سومین ذخیرهگاه بزرگ درختان سرخدار جهان محسوب میشوند. درخت سرخدار چوبی قرمز و زیبا دارد و از جمله درختان همیشهسبز است. پوشش گیاهی جنگلهای اطراف زیارت مثل بیشتر بخشهای جنگلهای هیرکانی متنوع است و گونههای جانوری متنوعی هم دارد.
اگر خواستید به دل جنگلهای اطراف زیارت بزنید، توصیه میکنیم حتماً با یک راهنمای محلی همراه شوید تا خدایناکرده پا در قسمتهای خطرناک این جنگلها نگذارید.
کوههای روستای زیارت

روستای زیارت گرگان در میان ارتفاعات جنوب این شهر قرار گرفته و سفر به آن، فرصتی ناب برای عاشقان کوهنوردی است. بسیاری از کوهنوردان از این روستا به عنوان محلی برای استراحت و تجدید قوا استفاده میکنند تا توان صعود به ارتفاعات زیر را داشته باشند:
- کوه زارمنجی
- کوه تلمبار
- کوه کلیچال
- کوه تالو
- کوه سردانسر
- کوه کلاه گردان
- کوه پیرزن کچل و سفیدآب
- کوه زبله
فرهنگ و آدابورسوم مردم زیارت

روستای زیارت در آخرین سرشماری، حدود 2000 نفر جمعیت داشته و بیشتر این جمعیت، از قوم گالش هستند. گالشها از اقوام طبری به شمار میآیند و به زبان طبری صحبت میکنند. در این گویش، گالش به معنی گاوبان یا دامدار است و از آنجایی که اکثر گالشیها دامدار بودهاند، این نام را روی آنها گذاشتهاند. متأسفانه در سالهای اخیر اهالی گالش زیارت دامپروری را به مرور کنار گذاشتهاند و به ساخت و ساز، کشاورزی و ارائه خدمات به گردشگران رو آوردهاند.
مراسم سنتی مردم روستای زیارت
با وجود نفوذ سبک زندگی مدرن، اهالی روستای زیارت گرگان هنوز برخی از مراسم سنتی خود را مطابق قدیم به جای میآورند. از میان این مراسم میتوان به نوروزخوانی و دیدار مزار درگذشتگان در روزهای پایانی سال، آفتاب کنک (با هدف بالا آمدن آفتاب در زمستان)، عیدی گردشی (بازدید ریشسفیدان روستا از منازل آنهایی که در سال قبل درگذشتهاند)، کلنگ بازی، توپبازی و گردوبازی اشاره کرد.
سوغات و صنایعدستی روستای زیارت گرگان
برای خرید سوغات و صنایعدستی روستای زیارت گرگان میتوانید به مغازههای محلی یا خانه روستاییانی که این محصولات را عرضه میکنند سر بزنید. گلیم، جاجیم، رومیزی، لباس پشمی و… از جمله صنایعدستی این روستا محسوب میشوند و نان محلی، گیاهان دارویی، میوههای جنگلی، لبنیات، کدو، اسفناج، لوبیا، زرشک و گلابی جنگلی هم از جمله محصولات خوشمزه این روستا هستند.
گل سرسبد سوغاتیهای این روستا که آن را به شهرت ملی رسانده، پنیر زیارت است. این پنیر کمنمک بافتی لطیف دارد و طعم آن با دیگر پنیرهای محلی مشهور متفاوت است.
غذاهای محلی روستای زیارت

غذاهای محلی روستای زیارت بیشتر با همان تولیدات خوشمزه روستا درست میشوند. اهالی زیارت استاد درست کردن تهچینهای مختلف هستند و از میان غذاهای آنها میتوان به لوبیا تهچین، تهچین اسفناج، تهچین کشمش، ماش آش، کدو ماشی، آش گزنه و کدو قروتی اشاره کرد. همچنین توصیه میکنیم که در سفر به این روستا حتماً ترکیب نان محلی و پنیر زیارت را امتحان کنید.
رستورانهای روستای زیارت

در جاده نهارخوران به زیارت و خود روستا، میتوانید تعدادی کافهرستوران باکیفیت پیدا کنید که ما در این بخش، بهترین آنها را برایتان دستچین کردهایم:
رستوران سنتی تلکا
رستوران یا سفرهخانه سنتی تِلِکا در اواسط جاده گرگان به روستای زیارت قرار گرفته و با نمای چوبی زیبای خود از دور شما را جذب میکند. در این رستوران میتوانید در فضای داخل یا آلاچیقهای چوبی موجود در فضای باز، انواع غذاهای ایرانی، فرنگی و محلی را میل کنید.
آدرس رستوران سنتی تلکا گرگان: گرگان، جاده زیارت، کیلومتر چهار، دو کیلومتر قبل از روستای زیارت، سمت راست جاده
ساعت کاری: ۹ صبح تا 2 بعد از نیمهشب
تلفن: 01732306023
کافهرستوران چوچاق
کافهرستوران چوچاق زیارت حال و هوایی سنتی دارد و در ابتدای مسیر ورودی به روستای زیارت واقع شده است. این رستوران انواع غذاهای محلی، ایرانی و فرنگی را سرو میکند و منوی صبحانه جذابی هم دارد.
آدرس رستوران چوچاق زیارت: گرگان، جاده زیارت، روستای زیارت
ساعت کاری: 8 صبح تا 2 بعد از نیمهشب
تلفن: 09117940206
کافهرستوران تمشک
این کافهرستوران در مسیر جنگلی جاده زیارت قرار دارد و میتوانید از نشستن در تراسهای رو به طبیعت آن و صرف غذا با صدای رودخانه، لذت ببرید. این رستوران انواع غذاهای ایرانی، فرنگی و نوشیدنی را سرو میکند.
آدرس کافهرستوران تمشک گرگان: گرگان، میدان ناهارخوران، جاده زیارت
ساعت کاری: ۹ صبح تا یک بعد از نیمهشب
تلفن: 09101751626
بهترین جاذبههای نزدیک به روستای زیارت

درست است که روستای زیارت گرگان خود جاذبههای فراوانی دارد؛ اما اگر فرصت لازم را دارید، توصیه میکنیم حتماً از جاذبههای زیر هم که در نزدیکی روستا قرار دارند بازدید کنید:
- جنگل نهارخوران گرگان
- روستای جهان نما گرگان
- جنگل النگ دره
- کوه تاورنراب
- دریاچه توشن گرگان
- روستای قرنآباد
اقامت در روستای زیارت با شب
در این مقاله با هم گشتی در روستای زیارت گرگان زدیم و با دیدنیها، تاریخچه و مسیر دسترسی به آن آشنا شدیم.
اگر میخواهید در این روستا چند روزی بمانید و از جاذبههای آن بازدید کنید، برای رزرو اقامتگاه میتوانید وارد صفحه اجاره ویلا و سوئیت در گرگان شوید و در کارتهای این صفحه دنبال لوکیشن روستا بگردید. با استفاده از فیلترهای بالای صفحه میتوانید کارتها را بر اساس نوع اقامتگاه، تاریخ رزرو، قیمت و تعداد مسافران دستچین کنید.
سؤالات متداول درباره روستای زیارت گرگان
روستای زیارت گرگان کجاست؟
این روستا در 15 کیلومتری جنوب گرگان و بعد از جنگل نهارخوران قرار دارد.
بهترین رستورانهای روستای زیارت گرگان کدامند؟
رستوران تلکا، چوچاق و تمشک از بهترین رستورانهای روستای زیارت محسوب میشوند.
برای اجاره کلبه در زیارت گرگان چه کنیم؟
برای اجاره کلبه چوبی در زیارت میتوانید وارد سایت شب شوید و در فیلد بالای صفحه، نام روستای زیارت را جستجو کنید. بعد از مشاهده نتایج، فیلترهای بالای صفحه را روی کلبه چوبی تنظیم کنید.