فهرست مطالب
- معرفی دروازه قرآن شیراز
- دروازه قرآن کجاست؟
- تاریخچه دروازه قرآن شیراز
- چرا ورودی شهر شیراز را با این نام میشناسند؟
- بهترین زمان برای بازدید از دروازه قرآن
- بهترین رستورانهای اطراف دروازه قرآن
- بهترین جاذبههای دیدنی اطراف دروازه قرآن
- رزرو بهترین اقامتگاههای نزدیک دروازه قران شیراز
- سؤالات متداول درباره دروازه قرآن شیراز
میگویند آنهایی که برای اولین بار از تنگه اللهاکبر گذر میکردند و چشمشان به جمال شیراز روشن میشد، فریاد اللهاکبر سر میدادند. بعد از گذشتن از زیر دروازه قرآن شیراز، متوجه میشدند که مردم این شهر زیبا، مهماننواز و خونگرم هستند و دوست دارند مهمانشان در پناه قرآن باشد و گزندی نبیند. دروازه قرآن شیراز امروز چه کاربردی دارد؟ این دروازه تا سال 1365 تنها ورودی شهر شیراز بود؛ اما دره کنار آن را پر کردند و روی آن جاده ساختند و به همین دلیل امروز تنها به عنوان یک جاذبه کاربرد دارد. کدام یک از جاهای دیدنی شیراز در نزدیکی دروازه قرآن قرار دارد؟ آرامگاه و بوستان خواجوی کرمانی، باغموزه هفت تنان، باغ جهان نما و حافظیه در نزدیکی این دروازه قرار دارند. فاصله دروازه قرآن تا آرامگاه خواجوی کرمانی شیراز چقدر است؟ از دروازه قرآن تا آرامگاه خواجو تنها چند دقیقه پیاده راه است.
در ادامه این مقاله با دروازه قرآن شیراز، تاریخچه و بهترین زمان بازدید از آن آشنا میشوید.
برای اجاره ویلا و سوئیت در شیراز کلیک کنید
معرفی دروازه قرآن شیراز

دروازه قرآن یکی از مشهورترین جاهای دیدنی شیراز و برای برخی از مسافران، اولین جاذبهای است که از آن بازدید میکنند؛ چون در ورودی شمالی این شهر قرار دارد.
در میان دروازه های شیراز امروز تنها دروازه قرآن به جای مانده است و البته بیشتر مردم شیراز محل سابق این دروازهها را با نام قدیمشان یعنی دروازه کازرون (شوشتر)، دروازه اصفهان، دروازه سعدی، دروازه قصابخانه و دروازه شاه داعیالله میشناسند. مثل هر شهر دیگری، ساخت این دروازهها به منظور کنترل عبورومرور افراد و محافظت بیشتر از شهر انجام شده بود؛ اما دروازه قرآن شیراز یک کاربری دیگر هم داشت و آن حفاظت از مسافران به واسطه وجود قرآن بود.
این دروازه 3 طاق دارد که طاق وسطی از همه بزرگتر است و در قدیم برای عبورومرور افراد، درشکهها و در عصر جدید برای خودروها کاربرد داشته است. در دهانه شرقی آرامگاه «حاج حسین ایگار» (سازنده دروازه قرآن شیراز امروزی) قرار دارد و در دهانه غربی، پلکانی است که به سمت اتاقک بالای دروازه میرود. این اتاقک 3 پنجره مشبک دارد و در گذشته در آن قرآنهای نفیس نگهداری میشده است.
دروازه قرآن کجاست؟
دروازه قرآن شیراز بعد از تنگه اللهاکبر در جاده اصفهان به شیراز قرار دارد و بین دو کوه شمالی شهر شیراز یعنی کوه چهل مقام و باباکوهی واقع شده است. این دروازه امروز در کنار جاده قرار دارد و به جای جاده مجاور آن، درهای قرار داشت که به دلیل افزایش جمعیت و ترافیک شمال شیراز، بعد از انقلاب پر شد. تا پیش از آن، دروازه قرآن تنها ورودی شمالی شیراز بود.
اگر بخواهید از داخل شهر شیراز خودتان را به این دروازه برسانید، باید خودتان را به آزادراه شیراز-اصفهان یا بلوار آیتالله ربانی برسانید که انتهای هر دو به دروازه میرسد. این دروازه در ابتدای یک دوراهی قرار دارد که سمت راست آن به شمال غرب و غرب شیراز و جاذبههایی مثل باغ ارم میرسد و سمت چپ آن به سمت بافت سنتی شیراز و جاذبههایی مثل باغ هفت تنان شیراز میرود.
آدرس دروازه قرآن شیراز: جاده شیراز-مرودشت، محله سیلو، خیابان امام رضا (ع)
تاریخچه دروازه قرآن شیراز

قدمت دروازه قرآن به قرن چهارم هجری قمری میرسد، زمانی که عضدالدوله دیلمی (حاکم وقت شیراز) تصمیم گرفت دروازهای از سنگ و ساروج در شمال شهر بسازد و در آن قرآنی قرار دهد تا مسافران شیراز را متبرک کند. این دروازه که نمونهای باشکوه از معماری ایرانی-اسلامی بود، در طول قرنهای بعدی فراز و نشیب زیادی به خود دید که در ادامه به مهمترین وقایع این سالها اشاره میکنیم:
- کریمخان زند دروازه را بازسازی کرد و برای قرآن آن اتاقکی مخصوص ساخت. به دستور او در این اتاقک دو جلد قرآن بسیار نفیس متعلق به سلطان ابراهیم تیموری (نوه شاهرخ تیموری) قرار دادند. بزرگی و وزن این قرآنها باعث شد به آنها قرآن «هفده من» بگویند.
- در دوران قاجار دروازه قرآن به دلیل زلزله تخریب شد و بعد به دستور حاکم وقت شیراز یعنی محمدزکیخان نوری آن را ترمیم کردند. همچنین به دستور او 2 اتاقک نگهبانی در 2 طرف طاق اصلی دروازه قرآن و یک آبانبار در کنار آن ساخته شد. این آبانبار از آب رکنآباد پر میشد و بسیار گوارا بود.
- در سال 1315 هجری شمسی دروازه قرآن به دستور شهردار شیراز با دینامیت تخریب شد.
- به دلیل اهمیت معنوی دروازه قرآن برای شیرازیها، 12 سال بعد یکی از بازرگانان مشهور شیراز یعنی حاج حسین ایگار آن را با فاصله کمی از محل اصلی دوباره ساخت و دروازه قرآن شیراز امروز یادگار او است.
- در سال 1375 دروازه قرآن در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد و در سالهای اخیر شهرداری شیراز با محوطه سازی و ساخت بوستان و فضای سبز در اطراف دروازه، تلاش کرده تا زیبایی آن را بیشتر کند.
اهمیت دروازه قرآن برای شیرازیها به حدی بود که حتی در دوران معاصر هم ابتدای هر ماه قمری در اطراف آن جمع میشدند تا در طول ماه از بلا بهدور باشند. همچنین بد نیست بدانید که قرآنهای زمان کریمخان هم اکنون در موزه پارس شیراز نگهداری میشوند.
چرا ورودی شهر شیراز را با این نام میشناسند؟
وجه تسمیه دروازه قرآن، به هدف ساخت آن برمیگردد. رد شدن از زیر قرآن هنگام رفتن به سفر و تبرک توسط آن، از اعتقادات قدیمی ما ایرانیها است و وجود قرآن در اتاقک بالای این دروازه، باعث شد تا به آن دروازه قرآن بگویند. علاوه بر این، دورتادور دروازه به آیات قرآن با خط ثلث و نسخ مزین شده است.
در پیشانی جنوبی دروازه (به سمت شیراز) آیه «قل لئن اجتمعت الانس و الجنّ علی…» سوره اسراء کار شده و در گوشههای شرقی و غربی آن هم به ترتیب آیات «انّا نحن نزّلنا الذّکر» و «و انّا له لحافظون» کاشیکاری شده است.
بخوانید از: کاملترین اطلاعات راهنمای سفر به شیراز | اماکن دیدنی، رستورانها و سوغات
بهترین زمان برای بازدید از دروازه قرآن

آنهایی که تجربه سفر به شیراز را دارند، توصیه میکنند که در اوایل بهار از این شهر بازدید کنید تا از هوای دلپذیر و بوی بهارنارنجهای آن لذت ببرید. هوای دلانگیز بهار شیراز لذت بازدید از دروازه قرآن و تماشای جاذبههای اطراف آن را بیشتر میکند.
بهترین رستورانهای اطراف دروازه قرآن

تعدادی از بهترین رستورانهای شیراز در اطراف دروازه قرآن قرار دارند و از این دروازه به هر سمتی بروید، به مراکز شکمگردی شیراز میرسید. از میان بهترین رستورانهای اطراف دروازه قرآن شیراز، میتوانیم به رستورانهای زیر اشاره کنیم:
رستوران باکویه
این رستوران در دل کوه باباکوهی ساخته شده و در اصل یکی از غارهای آن است. صاحبان این رستوران زیبا، تلاش کردهاند تا ضمن حفظ ساختار اصلی کوه، دکوراسیون رستوران خود را با آن هماهنگ کنند. رستوران باکویه چند طبقه دارد و به غیر از غذاهای سنتی شیراز و ایران، فستفود هم سرو میکند.
آدرس رستوران باکویه: شیراز، بلوار جدید قرآن، نرسیده به میدان ابولکلام
تلفن: 07132291000
ساعات کاری: 12 ظهر تا 12 شب
رستوران هفتخوان
هفتخوان یکی از محبوبترین و باکیفیتترین رستورانهای شیراز است که تقریباً روبروی باکویه قرار دارد. این رستوران در 7 طبقه احداث شده و هر کدام از طبقات آن، دکوراسیون و منوی منحصربهفردی دارد. در طبقات مختلف هفتخوان انواع غذاهای شیرازی، سنتی ایرانی، فرنگی، فستفود، قهوه و… سرو میشود. در طبقه اول آن هنگام صرف غذا میتوانید از موسیقی زنده هم لذت ببرید.
آدرس رستوران هفتخوان شیراز: شیراز، بلوار جدید قرآن، نبش کوچه هفدهم
تلفن: 07132270000
ساعات کاری: 6:30 صبح تا 12:30 شب
رستوران شاندیز
رستوران شاندیز شیراز هم در نزدیکی رستوران باکویه و هفتخوان قرار دارد. انواع غذاهای ایرانی و فرنگی را سرو میکند و هنگام صرف غذا در آن میتوانید از چشماندازی زیبای شهر شیراز لذت ببرید.
آدرس رستوران شاندیز شیراز: شیراز، دروازه قرآن، لونا پارک، بام شیراز
تلفن: 07132274947
ساعات کاری: 12 ظهر تا 5 عصر و 8 تا 1:30 شب
بهترین جاذبههای دیدنی اطراف دروازه قرآن

فاصله دروازه قرآن شیراز تا تعدادی از جاذبههای مشهور شیراز بسیار کم است. آرامگاه خواجوی کرمانی تقریباً در مجاورت آن قرار دارد و با چند دقیقه پیادهروی، میتوانید خودتان را از دروازه قرآن به جاذبههای زیر برسانید:
- آرامگاه خواجوی کرمانی
- باغموزه هفت تنان
- باغ جهان نما
- آرامگاه حافظ
- آرامگاه باباکوهی
- باغ ملی شیراز
رزرو بهترین اقامتگاههای نزدیک دروازه قران شیراز
در این مقاله یکی از مشهورترین جاذبههای شیراز یعنی دروازه قرآن را معرفی کردیم و به تاریخچه و نحوه دسترسی به آن پرداختیم. اگر میخواهید در سفر به شیراز خیالتان از اقامتگاه راحت باشد و بتوانید بهراحتی به دروازه قرآن شیراز و سایر جاذبههای آن دسترسی داشته باشید، وارد صفحه اجاره ویلا و سوئیت در شیراز شوید و یکی از اقامتگاههای باکیفیت شب در این شهر را رزرو کنید.
سؤالات متداول درباره دروازه قرآن شیراز
دروازه قرآن شیراز کجاست؟
این جاذبه در جاده شیراز-مرودشت، محله سیلو، خیابان امام رضا (ع) قرار دارد.
دروازه قرآن در چه زمانی ساخته شد؟
قدمت دروازه قرآن به قرن چهارم هجری قمری میرسد.
بهترین رستورانهای اطراف دروازه قرآن کدامند؟
رستورانهای باکیفیتی مثل هفتخوان، باکویه و شاندیز در نزدیکی دروازه قرآن قرار دارند.