جاهای دیدنی بندر انزلی؛ میعادگاه گردشگری شمال ایران

0

جاهای دیدنی بندر انزلی را یکی پس از دیگری دیدم؛ همین‌که به شهر رسیدم، بی‌درنگ کفش‌هایم را از پا درآوردم و با پایی پیاده، ساعت‌ها کرانه‌های جنوبی دریای خزر را درنوردیدم؛ این برایم همانند سلام فرستادن به مقدسات بود. سپس با حوصله جاذبه‌های گردشگری بندر انزلی را کشف کردم و سعی‌ام در این بود که بتوانم از جای جای آن دیدن کنم. با اینکه زیبایی‌های انزلی انکار ناشدنی بودند، اما چیزی ته قلبم را می‌آزُرد. اینکه این مکان در شمال ایران و استان گیلان، با چنین پتانسیل گردشگری بالایی که بر ثروتی خدادادی خوابیده، چرا چنین خسته و بی‌رمق به گوشه‌ای نشسته! اینجا جایی است که می‌تواند میعادگاه دوستی با جهان باشد؛ به بندر انزلی خوش آمدید.

جاهای دیدنی بندر انزلی

انزلی، بندرگاهی در دریای خزر و نزدیک به رشت می‌باشد و یکی از مهمترین بندرهای شمال ایران از منظر تجاری و توریستی به حساب می‌آید. دارای آب و هوایی مرطوب و شرجی است که در فصول سرد سال، بارش باران اجتناب ناپذیر است. این اقلیم به عنوان آب و هوایی نیمه گرمسیری طبقه‌بندی می‌شود. با این حال، برای مسافرانی که وارد بندر می‌شوند، داشتن سفری پربار و سیر و سلوک در شهر امری از واجبات است. به همین منظور، در زیر جاهای دیدنی بندر انزلی را یک به یک معرفی می‌کنیم:

تالاب انزلی

تالاب یا مرداب انزلی یکی از جاذبه‌های طبیعی و ارزشمند بندر انزلی است. مطمئنا وسوسه خواهید شد که به سرعت تالاب انزلی را ببینید و امیدوار باشید روزی چنین فرصتی را پیدا کنید. اینجا منطقه‌ای زیباست، در عین حال اهمیت آن در اقتصاد منطقه حیاتی است. این تالاب، خانه لوتوس هندی است که گلی بسیار منحصر به فرد محسوب می‌شود. قایق‌سواری و رفتن به رستوران‌های محلی در اطراف تالاب، می‌تواند سرگرم‌کننده و جزیی از سفر به این منطقه باشد. هم‌چنین این تالاب مقصد نهایی پرندگان نادر و مهاجر است.

تالاب ازلی با توجه به موقعیت جغرافیایی، رطوبت بالا و کیفیت آب، با هیچ یک از تالاب‌های ایران قابل مقایسه نیست. این تالاب در مسیر رودخانه‌هایی است که به دریای خزر می‌روند و نقش یک پالایشگاه را بازی می‌کند. نقش این جاذبه طبیعی در رونق گردشگری منطقه و تاثیر اقتصادی آن را نمی‌توان به سادگی نادیده گرفت.

حافظیه انزلی

آنچه‌که باعث شده است محوطه شهرداری جز جاهای دیدنی بندر انزلی لحاظ شود، ساختمانی سفید رنگی به شکل بنای حافظیه در شیراز می‌باشد که جهت برپایی موسیقی در سال 1316 تاسیس شده است. این بنا که با نام حافظیه انزلی مشهور است، 76 متر مربع مساحت دارد و معماری آن با گنبدی که توسط هشت ستون دایره‌ای شکل پشتیبانی می‌شود، قابل تشخیص است. همچنین در محل بنا معمولا نمایشگاه‌های عکاسی، نقاشی و هنرهای دستی نیز برگزار می‌شود. ساختمان شهرداری مربوط به دوره قاجار نیز در این محوطه قرار دارد که توسط روس‌ها ساخته و بعدا در دوره پهلوی بازسازی شده است.

منطقه حفاظت شده «سیاه‌ کشیم»

در جنوب غربی مرداب انزلی و در شهر صومعه سرا، یک منطقه حفاظت شده به نام سیاه‌کشیم وجود دارد که به حدود 4114 هکتار می‌رسد و بخش جنوبی جنوبی تالاب انزلی را تشکیل می‌دهد. در این منطقه، پرندگانی مانندغاز، اردک بلوطی غواص، اردک تاج‌دار، مرغ حق اوراسیایی، اردک سرسبز، انواع ماهی‌خوار، عقاب، فالکون است. حواصیل خاکستری بزرگ‌ترین ماهی‌خوار موجود در استان گیلان است و در این منطقه حفاظت شده بیش از 43 جفت از آنها وجود دارند. گونه‌های گیاهی شامل: اکالیفا، نی، کارکس، گالی، سه‌کنجه‌خیز، لوتوس هندی، نیلوفر آبی و غیره… نیز در این منطقه یافت می‌شود.

کاخ میان پشته

کاخ تاریخی میانه پشته یکی از زیباترین جاهای دیدنی بندر انزلی به شمار می آید. این کاخ تحت نظارت پهلووی یکم در میان باغی در حدود 17 هکتار در بندر انزلی ساخته شد. کاخ دارای مساحت 1،168 متر مربع است که  شامل: دو طبقه، سالن‌ها، اتاق‌ها و سایر بخش‌ها می‌باشد. در سقف و دیوارهای آن، آثار گچی و آجری یافت می‌شود که با استادی طرح زده شده‌اند. در بخش شمالی کاخ، دری بزرگ وجود دارد که به اتاقی باز می‌شود. در طرف پله‌ها پنجره‌های بزرگ از حداکثر نور خورشید برای روشنایی فضا استفاده می کنند. همچنین زیباترین بخش کاخ، راه‌ پله پیچیده آن است که در نهایت راه به سقف دارد. در سال 1977 این کاخ به عنوان موزه نیروی دریایی افتتاح شد. هم‌چنین پرتره‌ای منتسب به نصرالله شاه قاجار نیز در این موزه وجود دارد.

پل میان پشته و غازیان

از جاهای دیدنی بندر انزلی می‌توان به دو پل معروف آن اشاره کرد. پل میان پشته و غازیان که راه ارتباطی استان‌های آذربایجان و گیلان است. هر دو پل در زمان حکومت پهلوی اول ساخته شده است. پل میان پشته طولی 210 و عرضی 10 متر دارد که یکی از آثار بسیار جذاب مهندسی در قرن حاضر است. پل غزیان نیز 210 متر طول و عرضی برابر با 10 متر دارد و دو منطقه غازیان و میان پشته را به یکدیگر متصل کرده است. هم‌چنین غازیان دارای 5 دهانه ثابت و یک دهانه 25 متری متحرک است.

هر دو پل از بتن مسلح ساخته شده‌اند. ساخت و ساز پل‌ها در سال 1935 به پایان رسید و در سال 1938 رسما افتتاح شد. این دو پل توسط یک شرکت آلمانی به همراه برخی از شرکت های دیگر ساخته شد. با تاسیس این پل‌ها، راه ارتباطی آذربایجان، رشت، قزوین و تهران ایجاد شد. به تازگی برای محافظت از پل‌ها، انتقال کامیون‌های سنگین ممنوع است.

برج ساعت انزلی

برج ساعت انزلی با ارتفاع 28 متر را می‌توان از فاصله‌های دور دید. بر اساس کتاب‌های تاریخی و برنامه‌های سفر خسروخان گرجی، حاکم گیلان، این بنا در سال 1815 از آجر ساخته شد. هدف از ساخت آن، استفاده از این برج به عنوان نگهبانی از دریا و فانوس دریایی بود، به طوری که ملوانان می‌توانستند ساحل را از طریق چراغ برج پیدا و قایق خود را به کانال هدایت کنند. بر این اساس چراغی نورانی در بالاترین نقطه آن نسب و یک نگهبان برای نظارت بر دریا تعیین شد. در سال 1928، پس از ترمیم برج، یک ساعت در بالای آن نیز نصب شد. شهرداری این ساعت را از آلمان خریداری کرده است. متأسفانه، پس از چند سال، ساعت دیگر کار نمی‌کرد، تا این‌که در سال 1990، زمانی که شهرداری ساعت قدیم را با یک دیجیتال جدید جایگزین کرد.

پارک انزلی (بلوار ساحلی)

یکی دیگر از جاهای دیدنی بندر انزلی که بسیار مشهور است، پارک ساحلی آن است. این بوستان بیش از 85 سال قدمت دارد و مساحتی در حدود 3500 متر مربع را پوشش می‌دهد. ابتدا قسمت فوقانی آن ساخته شد و از سال 1928 دیگر قسمت‌ها نیز به تدریج به پارک اضافه شده‌اند. با توجه به قرار داشتن آن در ساحل کانال، سه طرف آن مشرف به دریاست. در قسمت شمالی پارک، چشم‌اندازی زیبا از دریا وجود دارد که بسیاری از گردشگران را به جذب می‌کند. این بوستان دارای آلاچیق، زمین بازی کودک، نمایشگاه صنایع دستی و بسیاری زیبایی‌های روح‌ بخشش که باعث شده است محفلی دل‌نشین برای صرف ساعاتی لذت‌ بخش باشد.

شنبه بازار

فروشندگان هر شنبه از مناطق همسایه با انزلی به این منطقه می‌روند تا کالاهای خود را به فروش برسانند. بیش از 650 فروشنده هر هفته به این منقطه می‌آیند و هر نوع محصولی، حتی داروهای نادر را به مردم عرضه می‌کنند. فریاد فروشندگان که شما را به خرید تشویق می‌کنند، مناظر بسیار جالب و محیطی گرم و صمیمانه‌ای را ایجاد کرده است. برای خرید سوغاتی این بازار بهترین جای ممکن در تمام شهر است. شنبه بازار با بیش از 100 سال قدمت، هنوز در انزلی برپاست.

کلام آخر

بندر انزلی یکی از مهمترین شهرهای توریستی و اقتصادی ایران است و به عنوان منطقه آزاد تجاری – صنعتی شناخته می‌شود. این شهر اولین و بزرگ‌ترین بندر ایران در ساحل جنوبی دریای خزر می‌باشد و در استان گیلان واقع شده است. انزلی پس از رشت دومین شهر پرجمعیت در استان گیلان محسوب شده و هم‌چنین یکی از شهرهای پرجمعیت ایران است. با بیان تمام قدمت بندر انزلی، امروزه به معنای واقعی به منطقه‌ای فراموش شده تبدیل شده است. بی‌توجهی و نبود زیرساخت‌های مناسب اقتصادی، پتانسیل بلقوه این شهر را به عنوان مرکزی مهم برای گردشگری داخلی و بین‌المللی، در حال هدر رفتن است.

در این راستا، امیدواریم مقاله جاهای دیدنی بندر انزلی مورد توجه شما قرار گرفته باشد. جهت اجاره آنلاین هتل، ویلا و آپارتمان در سراسر شهر انزلی به وبسایت شب مراجعه کرده و با اطمینان خاطر اقامتگاه خود را رزرو کنید.

نظرتان را ثبت کنید

ایمیل شما با ثبت نظر نمایش داده نمی‌شود

*