غذاهای سنتی لرستان ، طعمی جدید از غذاهای ایرانی ،نوش جان
فهرست مطالب
غذاهای محلی و سنتی هر استان نمودی از فرهنگ، آداب و رسوم و سنت مردم آن منطقه است. استان لرستان از فرهنگ غذایی غنی بهره میبرد و از میان غذاهای محلی متنوع و خوشمزه آن برای هر سلیقه و ذائقهای چیزی باب میل پیدا میشود.
در این مقاله تعدادی از لذیذترین و معروفترین غذاهای محلی لرستان را معرفی میکنیم تا در سفر به این استان آنها را نوش جان کنید و خاطراتی خوشمزه از سفر برای خود رقم بزنید. بعضی از این غذاهای محلی لرستان را در منزل هم میتوانید تهیه کنید و تنوعی به سفرهتان ببخشید.
لازم است این نکته را یادآور شویم که اگر قصد دیدن آبشارهای ایران در استان لرستان را دارید اقامت در لرستان بر خلاف بسیاری از استانها و شهرها گران نیست.
در شهرهای این استان قرار نیست برای رزرو هتل و یا اجاره ویلاهای شخصی و سوئیت و آپارتمان هزینههای گزافی به شما تحمیل شود.
هزینه تفریح و گشت و گذار در لرستان هم بالا نیست. بنابراین میتوانید به راحتی بخشی از بودجه سفرتان را خرج قسمت هیجان انگیز سفر یعنی خورد و خوراک کنید و در رستورانهای این استان که قیمت معقولی هم دارند خوشمزهترین غذاهای محلی و سنتیشان را امتحان کنید.
سغدو(دلمه سیراب شیردان)
سغدو از معروفترین غذاهای محلی لرستان و بسیار مغذی و لذیذ است. طرز تهیه این غذا بدین شکل است که مانند سایر دلمهها مواد داخل دلمه را آماده میکنند ولی این بار داخل شکمبه یا همان سیرابیهای خرد شده میریزند، آنها را میدوزند و روی حرارت ملایم میپزند.
مواد لازم برای تهیه این دلمه گوشت چرخ کرده، برنج، لپه، آلو بخارا، پیاز سرخ شده، سبزی معطر، رب گوجه، ادویه، نمک و روغن است. مردم لرستان معتقدند که این غذا برای تقویت معده بسیار مفید و موثر است.
چزنک رغو
چزنک رغو نوعی نان روغنی و از محبوبترین غذاهای محلی لرستان است. این غذا از چزنک (نان فطیر) و روغنی حیوانی به نام رغو درست میشود. بدین صورت که وقتی نان پخته شد بلافاصله تا سرد نشده مقداری رغو روی آن میریزند و در صورت تمایل خاک قند یا شیره انگور و خرما را هم به آن اضافه میکنند.
اگر مهمان لرستانیهای عزیز بشوید با این نان خوشمزه از شما پذیرایی میکنند زیرا آن را به نوعی احترام به مهمان تازه وارد میدانند.
زیر برنجی(آش گوشت یا چلو گوشت)
زیر برنجی یا در واقع همان چلو گوشت یکی دیگر از غذاهای محلی لرستان است که معمولا در عروسیها، مراسمهای رسمی و اعیاد در سینیهای مخصوصی به نام مجمع سرو میشود. سرو این غذا بدین صورت است که ابتدا یک لایه پلو را در سینی میریزند، سپس گوشتها را روی برنج ریخته و دوباره روی آن پلو میریزند و در آخر برای گرم نگه داشتن غذا روی آن نان میگذارند. مقدار غذایی که در مجمع میریزند معمولا برای سه نفر در نظر گرفته میشود.
جگر وز
این غذا یکی از محبوبترین غذاهای محلی لرستان است که شاید در ابتدا جگر معمولی به نظر برسد ولی طعم خاص و ویژهای دارد. طعم خاص آن هم به دلیل وز پیچیده شده به دور جگر است. وز پرده و لایه نازکی از چربی در شکم گوسفند است که روی جگر آن قرار دارد.
برای تهیه این غذا جگر را خرد میکنند، روی آن نمک میریزند و لای مقداری وز می پیچند و به سیخ کشیده و کباب میکنند. چربی وز وقتی به جگر منتقل میشود طعم بسیار خوشمزه و لذیذی به آن میدهد. جگر وز را معمولا به همراه گوجه کباب شده و با نان یا برنج نوش جان میکنند.
دنده کباب لرستان
دنده کباب که در گویش محلی به آن دنه کواو میگویند از خوشمزهترین کبابها و غذاهای محلی لرستان است. فرق این دنده کباب با دنده کبابهایی که در سایر شهرها پخته میشود در نوع برش دادن گوشت، طبخ آن و سس غلیظ و مخصوصی است که برای تهیه آن استفاده میکنند. اگر به استان لرستان سفر کردید حتما این غذای خوشمزه و اصیل را نوش جان کنید.
آش ترخینه
آش ترخینه یکی از غذاهای محلی لرستان و از معروفترین و محبوبترین آشهای این استان است. برای درست کردن این آش از ترخینه یا کشگینه استفاده میکنند که ترکیبی از کشک، بلغور گندم و سبزی معطر کوهی است و بسیار خاصیت دارد. عدس، سبزی آش، ادویه و نمک نیز برای تهیه این آش لازم است. برای تزئین روی آش هم از نعناع داغ و پیاز داغ استفاده میکنند.
در صورت تمایل میتوان نخود و لوبیا را هم به ترکیبات آش اضافه کرد اما بهتر است از شب قبل خیس بخورند. در سفر به استان لرستان اگر مهمان مردم مهربانش شوید احتمالا این آش نصیبتان میشود و حسابی طرفدارش میشوید.
آش ورکواز
ورکواز آش سنتی بروجرد و از مقویترین غذاهای محلی لرستان است. سبزی ورکواز که در پخت این آش از آن استفاده میشود نوعی سبزی خودرو است که طبیعتی گرم دارد و در کوهها و دشتهای اطراف بروجرد میروید. مواد مورد نیاز برای تهیه این آش عبارتند از: سبزی ورکواز، بلغور، لوبیا قرمز، نمک و ادویه. سبزی ورکواز برای درمان بیماریهای مفصلی و روماتیسمی و بهبود عملکرد رودهها بسیار مفید است.
آش پرشکه
آش پرشکه که از غذاهای محلی لرستان به حساب میآید بیشتر در فصول سرد سال پخته میشود و برای سرماخوردگی نیز بسیار مفید است. سبزی استفاده شده در این آش بلمک نام دارد و گیاهی مخصوص است که در استان لرستان میروید. عدس، آرد گندم، کشک ( ماست یا دوغ)، نمک و ادویه دیگر مواد اولیه مورد نیاز برای پخت این آش هستند.
آش شله ماش
این آش لذیذ یکی از غذاهای محلی لرستان است و با توجه به مواد تشکیل دهنده آن، یکی از مقویترین و پرخاصیتترین آشهای ایرانی به حساب میآید. مواد لازم برای تهیه این آش عبارتند از:
لوبیا چیتی(باید از روز قبل خیس بخورد)، برنج و عدس(باید از یک ساعت قبل خیس بخورد)، ماش، پیاز، آب گوشت، کشک، زعفران، نعناع داغ، نمک و ادویه. این آش را هم به عنوان پیش غذا و هم به عنوان غذای اصلی میتوانید نوش جان کنید.
یکی از مسائلی که افراد را برای رفتن به سفر دچار تردید و گاهی پشیمان میکند، مساله اقامت است. اما قبل از این که سریع از سفر منصرف شویم، میتوانیم با یک جستجوی ساده در سایتهای اینترنتی از حدود قیمت اقامتگاه در مقصد مورد نظرمان باخبر شویم و بعد تصمیم بگیریم. همانطور که در بالا هم اشاره کردیم شما به هر شهری از استان لرستان که سفر کنید هزینه اقامت برایتان گران تمام نمیشود.
میتوانید شب را در هتل بمانید که باید خیالتان را راحت کنیم بهترین هتلهای لرستان هم در مقابل بسیاری از استانهای دیگر قیمت معقولتری دارند. اجاره ویلا، آپارتمان و سوئیت هم از دیگر گزینههای پیش روی شماست که با توجه به بودجه خود با قیمتی مناسب میتوانید از بین آنها رزرو کنید.
فقط آش ترخینه خیییلی خوشمزه ست
جگر وز که بیسته.چزنک رغو غش می کنی براش.به به .تمام غذاهاش عالیه