فهرست مطالب
- معرفی خانه تاریخی عباسیان کاشان
- خانه عباسیان کاشان کجاست؟
- بهترین راه دسترسی به خانه عباسیان کاشان
- ساعت کاری و هزینه بازدید از خانه عباسیان کاشان
- داستان نامگذاری خانه عباسیان کاشان
- تزیینات و شگفتیهای معماری خانه عباسیان کاشان
- پلان خانه عباسیان کاشان
- بخشهای مختلف خانه تاریخی عباسیان کاشان
- رستوران عباسی؛ بخش خوشمزه خانه تاریخی عباسیان
- امکانات خانه تاریخی عباسیان کاشان
- رستورانهای نزدیک به خانه تاریخی عباسیان
- جاهای دیدنی اطراف خانه تاریخی عباسیان
- رزرو اقامتگاه در نزدیکی خانه تاریخی عباسیان با شب
کاشان خانه تاریخی زیاد دارد و در هر محله آن یک عمارت قدیمی زیبا پیدا میکنید که میتواند چند ساعتی شما را درگیر خود کند؛ اما خانه تاریخی عباسیان چیزی دیگری است و برخی معتقدند که زیباترین خانه تاریخی کاشان است.
پلان خانه عباسیان چگونه است؟ پلان خانه عباسیان کاشان مثل بسیاری از عمارتهای تاریخی ایران، شامل 2 بخش اصلی اندرونی و بیرونی میشود که بخش بیرونی مخصوص پذیرایی از مهمانان و اندرونی مخصوص مالک بوده است. هر کدام از این بخشها شاهنشین، ایوان، اتاقهای پنج دری و … دارند.
خانه عباسیان کاشان رستوران دارد؟ بله. در حیاط پنجم این خانه و نزدیک به ورودی آن، یک رستوران سنتی بزرگ قرار دارد که غذاهای سنتی ایرانی و غذاهای محلی کاشان را سرو میکند.
قیمت بلیط خانه عباسیان کاشان و ساعت کاری آن چگونه است؟ قیمت بلیط بازدید از این خانه تاریخی 30 هزار تومان و ساعت کاری آن 8 صبح تا 8 شب است.
در ادامه با این خانه تاریخی، مسیر دسترسی، بخشهای مختلف و جاذبهها و رستورانهای نزدیک آن آشنا میشوید.
برای رزرو اقامتگاه بومگردی در کاشان کلیک کنید
معرفی خانه تاریخی عباسیان کاشان

خانه تاریخی عباسیان، یکی از خانه های تاریخی کاشان است که قدمت آن به دوران قاجار میرسد. این خانه به دلیل زیبایی خود شهرت جهانی پیدا کرده و نامزد جایزه زیباترین معماری ایرانی هم شده است. زیبایی این خانه باعث شده که بارها به عنوان لوکیشن فیلم و سریالهای مختلفی مثل مسافر ری، ملاصدرا، جابر این حیان و … انتخاب شود.
در این خانه انواع تزیینات معماری ایرانی مثل گچبری، حجاری، نقاشی، گرهسازی، رسمیبندی، یزدیبندی و مقرنس وجود دارد و به همین دلیل اوج زیبایی معماری سنتی ایرانی را نشان میدهد. ساختار بنای آن به شکل خانهباغ است؛ یعنی دورتادور حیاطهای مرکزی آن را اتاق، ایوان و شاهنشینها احاطه کردهاند.
خانه تاریخی عباسیان 5 طبقه و 5 حیاط دارد و طبقه اول آن از سطح زمین پایینتر است؛ به همین دلیل در نگاه اول تصور میکنید که از دل زمین بیرون آمده است.
کار احداث خانه عباسیان در سال 1245 هجری قمری و به دستور یکی از تاجران شیشه و بلور مشهور کاشان یعنی حاج محمدابراهیم تاجر کاشی آغاز شد و این تاجر مشهور 20 زمان صرف ساخت این خانه کرد. وسعت کلی این خانه تاریخی، در ابتدا 5000 متر بود که بعد از درگذشت مالک اولیه، بهمرور به 5 باب خانه مجزا تقسیم میشود و در حال حاضر 4 باب آن خریداری و مرمت شده است.
این خانه در سال 1374 توسط هیئت امنای احیای بافت تاریخی کاشان و وزارت صنعت، معدن و تجارت خریداری شد و بعد از مرمت، در سال 1377 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید. در حال حاضر بخشی از این خانه در اختیار سازمان رفاهی تفریحی شهرداری کاشان و بخشی از آن هم در اختیار بنیاد سهراب سپهری است.
بخوانید از: جامع ترین اطلاعات و راهنمای سفر به کاشان
خانه عباسیان کاشان کجاست؟
خانه تاریخی عباسیان کاشان در محله سلطان امیراحمد و خیابان آیتالله علوی قرار دارد. این خانه در قلب بافت سنتی کاشان واقع شده و به بسیاری از بناهای تاریخی این شهر مثل مسجد آقابزرگ، خانه طباطباییها و … نزدیک است.
آدرس خانه عباسیان کاشان: استان اصفهان، کاشان، خیابان علوی، کوی سلطان امیراحمد
بهترین راه دسترسی به خانه عباسیان کاشان

برای دسترسی به خانه تاریخی عباسیان، باید ابتدا خودتان را به میدان قاضی اسدالله برسانید و از آنجا وارد خیابان فاضل نظری شوید. بعد وارد خیابان علوی شوید و خودروی خود را در یک مکان مناسب پارک کنید. خانه عباسیان کمی پایینتر از ورودی خیابان علوی قرار دارد. همچنین با اتوبوسهای شهری و تاکسی هم میتوانید خودتان را به خیابان علوی برسانید.
ساعت کاری و هزینه بازدید از خانه عباسیان کاشان
ساعت کاری این خانه تاریخی از 8 صبح تا 8 شب تعیین شده است که ممکن است در زمانهای غیر شلوغی به 9 صبح تا 6 و 7 عصر محدود شود. هزینه بازدید از این خانه تاریخی هم برای اتباع ایرانی 30 هزار تومان است.
داستان نامگذاری خانه عباسیان کاشان
همانطور که گفتیم، بعد از درگذشت سازنده بنا، خانه تاریخی عباسیان به چند بخش تقسیم شد. وارثان حاجمحمد ابراهیم هر کدام از خانهها را به افراد مختلف فروختند و بعد از آن این خانهها با نام مالکان جدیدشان شناخته میشدند. بخش اندرونی مسعودیفر، بخش بیرونی عباسیان، بخش حوضخانه حقانی، باغ خانه تقوی و بخش خدمه عباسی نام گرفت.
آقای عباسیان، از تاجران مشهور فرش کاشان بود که حدود 100 سال پیش بخش بیرونی را به مبلغ 1000 تومان خرید و ازآنجاییکه در آن زمان این مبلغ زیاد بود، باعث شد خبر این معامله به نقل مجالس تبدیل شود و نام عباسیان روی خانه بماند.
بخوانید از: معرفی 23 تا از جاهای دیدنی کاشان
تزیینات و شگفتیهای معماری خانه عباسیان کاشان

مثل بیشتر خانههای قاجاری، خانه تاریخ عباسیان هم به سبک معماری درونگرا ساخته شده است؛ یعنی برخلاف ورودی ساده، داخل آن تزیینات چشمگیری دارد. معماران آن بیشترین دقت را در طراحی جزئیات بخشهای داخلی به کار بردهاند. تنوع جزئیات و تعداد فضاها و اتاقهای این خانه از سایر خانههای تاریخی کاشان بیشتر است.
مثل سایر خانههای تاریخی این شهر، آب موردنیاز خانه تاریخی عباسیان هم به وسیله قناتی تأمین میشده که آب آن با گردش در حوضخانه و کانالهای سرتاسر خانه، وظیفه خنک کردن محیط را هم بر عهده داشته است. همچنین خانه عباسیان 2 چاه عمیق هم داشته که آب یکی از آنها با کمک چرخ و سطلهای گردان خارج شده و به حوضچههای کناری میریخته است.
از دیگر ویژگیهای معماری خانه عباسیان میتوانیم به فهرست زیر اشاره کنیم:
- معماری گودال باغچه و احداث حیاط پایینتر از سطح کوچه برای دسترسی بهتر به آب قنات، افزایش استحکام ساختمان و مقاومت آن در برابر سرما و گرما
- قرینهسازی برای افزایش زیبایی بنا؛ بهنحویکه اگر در وسط هر کدام از اضلاع اصلی آن خطی فرضی بکشید، هر 2 طرف کاملاً قرینه خواهد بود.
- توجه به تغییر فصول و احداث اتاقهای تابستاننشین و زمستاننشین
- معماری محجبه، ساخت اتاقها به صورت تودرتو، تفکیک محل اقامت آقایان و خانمها و احداث دیوار بلند دورتادور پشتبام برای مسدود کردن دید همسایه به داخل خانه
همچنین تزیینات و میزان جزئیات آن در اتاقهای مختلف این بنا متفاوت است و به کاربری هر اتاق بستگی دارد.
بخوانید از: معرفی ۰ تا ۱۰۰ بهترین اقامتگاه های سنتی کاشان
پلان خانه عباسیان کاشان
پیش از پرداختن به معرفی بخشهای مختلف خانه تاریخی عباسیان، بد نیست پلان آن را ببینید تا تصور درستی از نحوه قرار گرفتن بخشهای آن در کنار هم داشته باشید:

بخشهای مختلف خانه تاریخی عباسیان کاشان
خانه تاریخی عباسیان از بخشهای اصلی ورودی، بیرونی، اندرونی و بخش مربوط به خدمه تشکیل شده که در ادامه، به معرفی هر بخش و قسمتهای مختلف آن میپردازیم:
ورودی، هشتی و دالان

همانطور که گفتیم، سبک معماری خانه عباسیان کاشان به صورت گودال باغچه است و به همین دلیل بعد از در ورودی، یک دالان شیبدار برای دسترسی به هشتی و حیاط وجود دارد. هشتی بنا هم فضایی کوچک و حوض دار است که کوچه و خانه را از یکدیگر جدا میکند. همچنین اگر صاحبخانه خانه نبود و فرد نامحرم یا ناشناسی به دیدن او میآمد، این فرد را در هشتی نگه میداشتند و از او میخواستند روی سکوهای اطراف بنشیند تا صاحبخانه برسد.
بعد از هشتی، مجدداً دالان دیگری وجود دارد که به حیاط اصلی خانه میرسد.
بیرونی

بخش بیرونی، طبقههای بالای خانه تاریخی عباسیان است که از فضاهای مختلف آن برای پذیرایی و اسکان دادن مهمانان، مسافران و اقوام استفاده میکردند. البته چند اتاق از طبقات پایینتر هم جزء بخش بیرونی بنا محسوب میشدند. در ادامه، با اتاقهای مختلف بخش بیرونی آشنا میشوید:
شاهنشین:
در معماری سنتی ایرانی، شاهنشین زیباترین و مجللترین اتاق خانه است و شاهنشین بیرونی خانه عباسیان هم از این قاعده مستثنی نیست. در این اتاق آینهکاریهایی به شکل ماه و ستاره و شمسه کاری وجود دارد که وظیفه روشنتر کردن فضا را بر عهده دارند. همچنین ارسیهای زیبایی با شیشه رنگی در این اتاق دیده میشود.
سرپوشیده کوچک و بزرگ:
فضای سرپوشیده بزرگ این بنا 2 طبقه دارد که طبقه پایین مخصوص آقایان و طبقه بالا مخصوص خانمها است و در گذشته برای برگزاری مراسم مهم، عزاداری و … کاربرد داشته و تهویه آن هم با یک بادگیر انجام میشود. سرپوشیده کوچک هم بین فضای بیرونی و اندرونی قرار دارد و تزیینات آن مشابه سرپوشیده بزرگ است.
ایوان بهاره:
این ایوان رو به حوض وسط حیاط و در طبقه بالا قرار دارد و در یک سمت آن، اتاقهای متصل به سرپوشیده دیده میشوند. طاق این ایوان تزیینات و کندهکاریهای زیبایی دارد.
اتاق آینه:
این اتاق احتمالاً محل کار صاحبخانه بوده و درهایی دارد که مستقیماً به کوچه میرسند. اگر جلوی چارچوب یکی از درها بایستید، چارچوب تمامی درهای بعدی را به صورت پرسپکتیو و در یک راستا میبینید و به همین دلیل نام اتاق آینه روی این اتاق گذاشته بودند.
اتاق مرکزی

اتاق مرکزی بزرگترین بخش این عمارت است و با توجه به دید و تسلطی که به کل بخشهای خانه دارد، به نظر میرسد که در اختیار صاحبخانه بوده است. در این اتاق تزییناتی مثل گچبری، پنجرههای گچی مشبک با شیشههای رنگی و درهای ارسی زیبا دیده میشود.
اندرونی

بخش اندرونی خانه تاریخی عباسیان کاشان به محارم و اعضای خانواده صاحبخانه تعلق داشت و راهها و درهای مخصوص آن از دسترس غریبه و نامحرم دور بود. در ادامه؛ با اتاقهای این بخش هم آشنا میشوید:
شاهنشین:
همانند بیرونی، بخش اندرونی خانه عباسیان هم یک شاهنشین مجلل دارد و سقف آن هم با آینهکاریهای ماه و ستاره و همچنین شمسه تزیین شده است. این اتاق یک شومینه مجلل و زیبا با آبکاری طلا دارد.
دریچه راه مخفی و اتاق مخفی:
در یکی از اتاقهای اندرونی، دریچهای مخفی وجود دارد که توسط تعدادی پله به یک اتاق مخفی منتهی میشود. این دریچه همچنین به بیرون از خانه هم راه دارد و به نظر میرسد اهالی اندرونی از آن برای تردد به مسجد، حمام عمومی و خانههای اطراف استفاده میکردهاند.
اتاقک مخفی این عمارت کوچک و تاریک است و برخلاف تصور اکثر ما، به جای زیرزمین در طبقات بالای اندرونی قرار دارد. گفته میشود که اهل منزل جواهرات و اشیای گرانقیمت خود را در این اتاقک مخفی میکردهاند.
سردر راهپله:
سردر راهپله اندرونی یکی از زیباترین بخشهای خانه تاریخی عباسیان است و در گچبریهای آن، شمعدانیهای بلورینی دیده میشود که احتمالاً به شغل سازنده بنا اشاره دارد.
رختشویخانه:
در قدیم که ماشین لباسشویی وجود نداشت، مردم معمولی از آبهای روان برای شستشوی لباسهای خود استفاده میکردند و اعیان هم بخشی با نام رختشویخانه در عمارت خود داشتند. رختشویخانه عمارت عباسیان چند کانال آب و حوض دارد و جریان آب کثیف ناشی از شستشوی لباسها، توسط تعدادی از کانالها خارج میشود.
سرداب بزرگ:
سرداب اندرونی خانه عباسیان به دلیل داشتن تعدادی بادگیر و عبور کانالهای آب از زیر آن، همیشه خنک بوده و به همین دلیل در تابستان از گرمای هوا به آن پناه میبردند. این سرداب در دل خاک حفر شده و مواد غذایی فاسدشدنی را هم در آن نگهداری میکردند.
عبادتگاه:
بخش اندرونی خانه تاریخی عباسیان کاشان فضایی شبیه به مسجد هم دارد. این عبادتگاه بعد از سرداب میان اندرونی و بیرونی قرار گرفته و در گچبریهای آن اسامی مقدس، آیات قرآن و دعا به چشم میخورد.
حوضخانه

حوضخانه یکی از زیباترین بخشهای خانه تاریخی عباسیان کاشان است. مثل سایر عمارتهای تاریخی مناطق کویری، این اتاق هم وظیفه خنک کردن کل خانه را بر عهده داشته است؛ بهنحویکه هوا توسط بادگیر به حوض وسط آن میرسیده و بعد از خنک شدن توسط فواره آب، به سایر بخشهای خانه هدایت میشده است.
دربها و پنجرههای چوبی حوضخانه عمارت عباسیان با هنر گرهچینی و بدون میخ و چسب ساخته شدهاند. همچنین این اتاق توسط یک حیاط 2 طبقه به بیرون از خانه راه دارد.
حیاط باغ

حیاط باغ این خانه، حوضهای آب و درختان انبوه متعدد دارد و گفته میشود که ارثیه آیتالله محمد علوی بروجردی فرزند صاحب اولیه بنا بوده است. این حیاط به عنوان محل اقامه نماز مورداستفاده قرار میگرفته و حوضخانه هم محل تدریس آیتالله علوی بوده است. استفاده از باغ حیاط برای اقامه نماز، باعث شده بود که آیتالله علوی بین مردن کاشان به آسید باغ مشهور شود.
بخش خدمه

راه عبورومرور و حیاط بخش خدمه از دیگر بخشهای خانه تاریخی عباسیان جدا است و علاوه بر حیاط، شامل مطبخ و اتاق استراحت خدمه هم میشود. مطبخ بخش خدمه حوضی با راه ورود و خروج آب دارد که از آن برای شستشوی ظروف استفاده میکردند. حیاط بخش خدمه در حال حاضر متعلق به خانه عباسیان نیست و امکان بازدید از آن وجود ندارد.
بخوانید از: معرفی 9 تا از معروف ترین غذاهای محلی کاشان
رستوران عباسی؛ بخش خوشمزه خانه تاریخی عباسیان

در حیاط پنجم خانه تاریخی عباسیان، یک رستوران سنتی زیبا وجود دارد که با نام رستوران عباسی شناخته میشود. صاحبان این رستوران سبک معماری و فضای سنتی آن را حفظ کردهاند و برای سرو غذا، در حیاط باصفای آن تختهای متعددی قرار دادهاند. در این رستوران میتوانید انواع غذاهای سنتی ایرانی و محلی کاشان را همراه با صدای دلنشین فواره حوض آب میل کنید.
امکانات خانه تاریخی عباسیان کاشان

خانه تاریخی عباسیان کاشان یک مجموعه گردشگری کامل است و در آن به جز نمازخانه و رستوران، امکانات زیر هم وجود دارد:
- چایخانه
- شربتسرا
- بستنیسرا
- کارگاه قالیبافی و پارچهبافی
- فروشگاه عرقیجات
رستورانهای نزدیک به خانه تاریخی عباسیان
به جز رستوران عباسی، تعدادی از بهترین رستوران های سنتی کاشان هم در نزدیکی خانه تاریخی عباسیان قرار دارند و ازآنجاییکه بازدید از خانه بزرگ و پرجزئیاتی مثل خانه عباسیان میتواند خستهکننده باشد و حسابی کالری بسوزاند، توصیه میکنیم برای صرف غذا و استراحت به یکی از رستورانهای زیر مراجعه کنید:
- رستوران مرشدی
- رستوران تالار آینه
- رستوران سنتی مظفری
- رستوران هرنو
جاهای دیدنی اطراف خانه تاریخی عباسیان

خانه تاریخی عباسیان کاشان در بافت تاریخی این شهر واقع شده و به همین دلیل دسترسی خوبی به سایر خانهها و مساجد تاریخی کاشان دارد. در ادامه به نزدیکترین جاهای دیدنی اطراف خانه عباسیان اشاره میکنیم:
- حمام تاریخی سلطان امیراحمد
- خانه طباطباییها
- خانه بروجردیها
- مدرسه و مسجد آقابزرگ
- خانهموزه عروسک
- بازار سنتی کاشان
رزرو اقامتگاه در نزدیکی خانه تاریخی عباسیان با شب
در این مقاله گشتی در یکی از زیباترین خانههای تاریخی کاشان یعنی خانه تاریخی عباسیان زدیم و با بخشهای مختلف، تاریخچه، مسیر دسترسی، ساعات کاری و جاذبههای نزدیک به آن آشنا شدیم. برای داشتن دسترسی مناسب به این خانه تاریخی، میتوانید وارد صفحه اجاره ویلا و سوئیت در کاشان شوید و یکی از اقامتگاههای باکیفیت شب در بافت تاریخی کاشان را رزرو کنید.
سوالات متداول در مورد خانه تاریخی عباسیان کاشان
خانه تاریخی عباسیان کجاست؟
استان اصفهان، کاشان، خیابان علوی، کوی سلطان امیراحمد
قیمت بلیط خانه عباسیان کاشان چقدر است؟
در سال 1403 قیمت بلیط این مجموعه برای گردشگران داخلی 30 هزار تومان است.
نزدیکترین جاهای دیدنی کاشان به خانه عباسیان کدامند؟
خانه طباطباییها، خانه بروجردیها، حمام سلطان امیراحمد، مسجد آقابزرگ و خانهموزه عروسک کاشان در نزدیکی خانه تاریخی عباسیان قرار دارند.