فهرست مطالب
- شهر زیرزمینی نوش آباد کجاست؟
- شهر زیرزمینی اویی کجاست؟
- شهر زیرزمینی نوش آباد چگونه کشف شد؟
- تاریخچه شهر زیرزمینی نوش آباد
- معماری شهر زیرزمینی نوش آباد
- هزینه و ساعت بازدید شهر زیرزمینی نوش آباد
- بهترین مسیر دسترسی به نوش آباد
- بهترین زمان سفر به نوش آباد کاشان
- جاهای دیدنی اطراف شهر زیرزمینی نوش آباد
- اقامت در نوش آباد
- نوش آباد؛ یادگار ارزشمند دوره ساسانی
- سؤالات متداول درباره شهر زیرزمینی نوش آباد اصفهان
شهرهای گمشده یکی از جذابترین سوژههای کتابها و فیلمهای علمی تخیلی محسوب میشوند و چند دههای میشود که فروش آنها را تضمین کردهاند. شهر زیرزمینی نوش آباد کاشان یکی از عجیبترین شهرهای زیرزمینی جهان است که از نظر جذابیت دستکمی از شهرهایی که در کتابهای تنتن، فیلمهای ایندیانا جونز و … دیدهایم ندارد و ساکنان شهرهای تهران، قم و اصفهان با خوششانسی میتوانند تنها مسافت کوتاهی را برای دیدن آن طی کنند.
اگر قوه تخیل قدرتمندی دارید، اهل ماجراجویی و کنجکاوی هستید و دوست دارید پا در جای پای مردم 1500 سال پیش بگذارید، حتماً این مقاله را بخوانید؛ چون به معرفی شهر زیرزمینی اویی (نوش آباد) اختصاص دارد و با خواندن آن برای سفر به این شهر و ارضای حس کنجکاوی خود آماده میشوید.
برای اجاره ویلا و سوئیت در اصفهان کلیک کنید
شهر زیرزمینی نوش آباد کجاست؟
شهر زیرزمینی نوش آباد یکی از جاهای دیدنی کاشان است که در شمال این شهر و در زیر شهر نوش آباد قرار دارد. خود شهر نوش آباد، همسایه غربی آران و بیدگل است و از توابع شهرستانی با همین نام محسوب میشود.
جذابیت این شهر زیرزمینی، به نحوه ساخت آن برمیگردد که بر اساس یافتهها و نظر متخصصان باستانشناسی، بهسختی تمام پیش رفته است. مهندسی و طراحی چنین شهری در 1500 سال پیش، یک شگفتی تمام عیار است و قابل سکونت بودن آن تا چند قرن بعد (دوران صفویان)، این شگفتی را بیشتر میکند.
دسترسی به این شهر زیرزمینی، از مرکز شهر نوش آباد و خیابان امام خمینی این شهر امکانپذیر است. ورودی آن، دالانی پلهای و شیبدار است و به نحوی ساخته شده که تا پایین پلهها چیزی از شگفتیهای شهر را نمیبینید.
آدرس شهر زیرزمینی نوش آباد: استان اصفهان، شهرستان آران و بیدگل، شهر نوش آباد، خیابان امام خمینی (ره)، مجموعه شهر زیرزمینی نوش آباد
شهر زیرزمینی اویی کجاست؟
شهر زیرزمینی اویی نام دیگر شهر زیرزمینی نوش آباد است. گفته میشود زمانی که مردم از دست مهاجمان به این شهر پناه میبردند، برای صدا زدن و پیدا کردن یکدیگر از لفظ «اوی» یا «اویی» استفاده میکردند و به مرور این لفظ تبدیل به نام شهر شد و روی آن ماند.
شهر اویی به شکل راهروها و اتاقهای کوچک تودرتو ساخته شده و اگر تابلوهای راهنما و راهنمایان مستقر در آن نبودند، گشتوگذار در آن به پیدا کردن راه در یک هزارتوی پیچیده تبدیل میشد.
شهر زیرزمینی نوش آباد چگونه کشف شد؟
تصور کنید برای خانه خود در حال حفر چاه هستید که ناگهان زیر پایتان خالی میشود. بعد از یک سقوط آزاد، زمانی که چشمانتان را باز میکنید دالانهایی تودرتو و سنگی میبینید و تصور میکنید که برخی از خرافات واقعیت دارد و آدم کوتولهها و اجنه زیر خانه شما زندگی میکنند. این داستان کشف شهر زیرزمینی نوش آباد یا اویی در سال 1385 است.
این شهر در همان سال در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
بخوانید از: با مکانهای دیدنی و تفریحی نطنز کاشان آشنا شوید
تاریخچه شهر زیرزمینی نوش آباد
قدمت شهر نوش آباد به دوران ساسانیان میرسد. انوشیروان ساسانی این شهر را به عنوان پایتخت انتخاب کرد و شهر زیرزمینی اویی به عنوان یکی از ساختارهای پدافندی پایتخت ساخته شد.
این شهر زیرزمینی از دوران ساسانیان تا صفویه مورداستفاده بوده است؛ گرچه آثاری از دوران قاجار هم از آن کشف شده که به نظر میرسد در این دوران هم کاربری محدودی داشته است.
معماری شهر زیرزمینی نوش آباد
این شهر زیرزمینی در واقعیت چیزی نزدیک به 4 کیلومتر مربع وسعت دارد؛ گرچه در حال حاضر تنها 400 متر مربع از آن قابل بازدید است. این شهر از طریق چاهها و کانالهای مختلف با قلعه تاریخی، مسجد عتیق (هردو متعلق به دوران سلجوقیان و مغول) و سایر امکان مهم شهر ارتباط داشته و بیشتر این راههای ارتباطی به دلیل وقوع سیلاب در سالیان مختلف، مسدود شده است.
شهر زیر زمینی نوش آباد در 3 طبقه احداث شده است که طبقه آن فقط شامل تلههای پدافندی، کورهراهها و راههای پیچ در پیچی است که برای گمراه کردن مهاجمان کاربرد داشتهاند. طبقات دوم و سوم آن هم شامل اتاقهای کوچک و فشرده و انبارهای مخصوص ذخیرهسازی مهمات و مواد غذایی است.
این 3 طبقه در عمق 4 تا 16 متری زمین حفر شدهاند و ابعاد راهروها و اتاقهای آنها فقط به اندازه ضرورت در نظر گرفته شده است؛ به نحوی که در اکثر نقاط ارتفاع آن فقط برای عبور افرادی با قد 170 تا 180 سانتی متر مناسب است. همچنین عرض بیشتر راهروها فقط به درد عبور یک نفر میخورد.
برای روشن نگه داشتن دالانهای تور در توی زیرزمینی، در دل دیوارها حفرههایی حفر شده که محل قراردادن چراغهای پیهسوز بوده است. به جز سیستم تهویه هوای شگفتانگیز این شهر که از طریق اختلاف فشار هوا با سطح زمین کار میکند، نحوه ساخت آن نیز عجیب است. آثار برخورد شیء تیز با دیورها و سختی جنس زمین، باستانشناسان را به این نتیجه رسانده که شهر زیرزمینی نوش آباد با ابزارهایی کنده شده که نوک آنها الماس داشته است.
بخوانید از: معرفی بهترین مناطق ایران برای کویرگردی
هزینه و ساعت بازدید شهر زیرزمینی نوش آباد
ساعات بازدید این اثر تاریخی در 6 ماه اول سال از 8 صبح تا 8 شب است و در 6 ماهه دوم به 8 صبح تا 6 عصر تغییر می کند. همچنین این مجموعه در ایام سوگواری معمولاً تعطیل است. برای خرید بلیط بازدید از آن هم باید مبلغ 30 هزار تومان را بپردازید.
بهترین مسیر دسترسی به نوش آباد
برای دسترسی به این شهر از تهران، ابتدا باید وارد اتوبان تهران-قم شوید و بعد مسیر آزادراه قم-اصفهان را در پیش بگیرید. پیش از رسیدن به کاشان، باید وارد خروجی آران و بیدگل شوید. با ورود به شهر نوش آباد، تابلوهای راهنمای شهر زیرزمینی را میبینید. فاصله تهران تا نوش آباد 234 کیلومتر است و پیمودن این مسیر حدود 3 ساعت طول میکشد.
اگر هم میخواهید از کاشان به نوش آباد بروید، باید وارد بلوار کویر این شهر شوید و 8 کیلومتر به سمت شمال رانندگی کنید.
بهترین زمان سفر به نوش آباد کاشان
نوش آباد مثل کاشان شهری کویری است و به همین دلیل بهتر است در بهار و پاییز از آن دیدن کنید. هوای نوش آباد و شهر زیرزمینی آن در این فصلها مطبوع است و بازدید از آن را به تجربهای لذتبخش تبدیل میکند. در فصل بهار، شانس دیدن جشنواره گلابگیری کاشان و قمصر را هم خواهید داشت.
جاهای دیدنی اطراف شهر زیرزمینی نوش آباد
با اقامت در کاشان میتوانید دسترسی خوبی به شهر نوش آباد داشته باشید. در فهرست زیر به جاذبههایی اشاره میکنیم که میتوانید در یک روز و به همراه شهر زیر زمینی نوش آباد از آنها بازدید کنید:
- تپه سیلک
- چهارطاقی نیاسر
- آبشار نیاسر کاشان
اقامت در نوش آباد
اگر به سبک چمدان و هتل سفر میکنید، باید بگوییم که در شهر نوش آباد هتلی وجود ندارد و برای دسترسی به آن باید در هتلهای کاشان اقامت کنید. اگر هم سفر به سبک سنتی را دوست دارید و میخواهید با سبک زندگی مردم و معماری خانههای نوش آباد آشنا شوید، میتوانید وارد صفحه اجاره ویلا و سوئیت در کاشان شوید و یکی از اقامتگاههای سنتی یا بومگردی باکیفیت شب در این شهر را رزرو کنید.
نوش آباد؛ یادگار ارزشمند دوره ساسانی
در این مقاله شهر زیرزمینی نوش آباد را به شما معرفی کردیم و در دالانهای آن گشتی زدیم. همچنین به شما گفتیم بهتر است در چه فصلی به آن سفر کنید و چگونه میتوان از تهران و کاشان به آنجا رفت. بازدید از این شهر، بهانه خوبی است تا به دیگر جاذبههای تاریخی و زیبا کاشان هم سری بزنید.
سؤالات متداول درباره شهر زیرزمینی نوش آباد اصفهان
شهر زیرزمینی نوش آباد کجاست؟
استان اصفهان، شهرستان آران و بیدگل، شهر نوش آباد، خیابان امام خمینی (ره)، مجموعه شهر زیرزمینی نوش آباد
فاصله نوش آباد تا کاشان چقدر است؟
این شهر در 14 کیلومتری شمال کاشان قرار دارد.
نوش آباد کاشان چقدر تا تهران فاصله دارد؟
این شهر در 234 کیلومتری تهران واقع شده و برای رسیدن به آن باید 3 ساعت رانندگی کنید.