معرفی سی و سه پل اصفهان؛ قلب نصف جهان و یار زایندهرود
فهرست مطالب
- سی و سه پل کجاست؟
- تاریخچه سی و سه پل
- علت نامگذاری سی و سه پل اصفهان؛ چرا 33 پل؟
- آیینها و مراسم پل سی و سه پل اصفهان
- معماری سی و سه پل
- بهترین زمان بازدید از سی و سه پل اصفهان
- نحوه دسترسی به سی و سه پل
- تفریحات سی و سه پل اصفهان
- جاذبههای دیدنی نزدیک سی و سه پل
- بهترین رستورانهای نزدیک سی و سه پل
- اقامت در نزدیکی سی و سه پل با شب
- سؤالات متداول درباره سی و سه پل اصفهان
در این مقاله میخواهیم از جایی بنویسیم که نامش با اصفهان گره خورده و هر وقت صحبت از نصف جان میشود، اول به آن فکر میکنیم. اگر تجربه سفر به اصفهان را داشته باشید، احتمالاً با خواندن همین چند جمله دارید به سی و سه پل اصفهان فکر میکنید؛ پلی که شبها یک مدل دلبری میکند و روزها هم با آن طاقهای تمامنشدنی و بازیهای نور، هر کسی را خیره و مبهوت میکند.
در این مقاله قرار است این پل تاریخی که حتی در روزهای خشکی زایندهرود هم از دلبریهایش کم نکرده صحبت کنیم، از تاریخچه، معماری، بهترین زمان بازدید و نحوه دسترسی به آن بگوییم و با هم ببینیم که در این پل و اطراف آن چه تفریحاتی در انتظارمان است.
برای اجاره سوئیت در اصفهان کلیک کنید
سی و سه پل کجاست؟
تقریباً هر کودکی که چند کلاسی سواد داشته باشد، میداند سی و سه پل اصفهان کجاست. این جاذبه تاریخی آنقدر مشهور است که به جز ایرانیها، علاقهمندان به سفر و تاریخ در جهان هم آن را میشناسند و در هر ویدیو، بروشور و پوستر معرفی جاذبههای گردشگری کشورمان، حتماً تصویری از این پل حضور دارد.
سی و سه پل یا همان پل اللهوردیخان، طولانیترین پل زایندهرود است که محله چهارباغ عباسی را به چهارباغ بالا وصل میکند و از قدیم تاکنون یکی از مهمترین راههای ارتباطی دو نیمه شهر اصفهان بوده است.
این شاهکار معماری ایرانی، 33 دهانه، 253 متر طول و 14 متر عرض دارد و بخشی از زیبایی خود را وام دار انعکاس تصویرش در زایندهرود است. البته در سالها اخیر، این رودخانه فصلی شده و همیشه آب در آن جاری نیست.
آنچه این پل را با پلهای خشتی دیگر متفاوت میکند و باعث زیبایی بیشتر آن شده، طاقنماهایی است که در 2 ردیف و در سرتاسر آن پشت سر یکدیگر قرار گرفته است. این تکنیک معماری، باعث میشود که این پل از داخل و بیرون جذاب و دیدنی باشد.
آدرس سی و سه پل اصفهان: اصفهان، میدان انقلاب، خیابان چهارباغ
بخوانید از: معرفی 35 جاذبه گردشگری و جاهای دیدنی اصفهان؛ لیست کامل به همراه آدرس
تاریخچه سی و سه پل
پل سی و سه پل اصفهان که با نامهای پل اللهوردیخان، پل عباسی، پل جلفا و پل چهلچشمه هم شناخته میشود، به دستور سپهسالار شاهعباس اول یعنی اللهوردیخان گرجی ساخته شد و به همین دلیل است که آن را با نام پل اللهوردیخان هم میشناسند. اللهوردیخان تازهمسلمان و گرجی تبار بود و ثروت زیادی داشت؛ به همین دلیل هزینه ساخت سی و سه پل و چند بنای مهم دیگر در اصفهان را متقبل شد.
ساخت سی و سه پل در سال 1011 هجری قمری به پایان رسید. هدف از ساخت آن، اتصال چهارباغ عباسی به چهارباغ بالا و محله جلفای اصفهان بود. در ابتدا سی و سه پل 40 دهانه داشت که کاشت درخت در اطراف آن و انحراف آب ناشی از این کار باعث شد که بعضی از آنها متروک و بلااستفاده شوند و تعداد دهانههای فعال به 33 برسد.
در سال 1330 شهردار وقت اصفهان زمانهای اطراف پل را آزاد کرد و بعد از باز کردن مجرای عبور آب، دستور داد دیواری سنگی در بخش شمالی پل بسازند که هنوز هم بقایای آن دیده میشود.
بر اساس نظر کارشناسان زمینشناسی، فونداسیون پل به نحوی طراحی شده که تنها با وجود رطوبت، مقاومت لازم را دارد. به همین دلیل اگر خشکی زایندهرود ادامه پیدا کند، مقاومت آن کم میشود.
بخوانید از: معرفی محله چهارباغ اصفهان؛ شانزهلیزه نصف جهان کجاست؟
علت نامگذاری سی و سه پل اصفهان؛ چرا 33 پل؟
در مورد علت نامگذاری سی و سه پل اصفهان با این نام، نظریههای متفاوتی وجود دارد. برخی میگویند چون الفبای گرجی 33 حرف دارد و اللهوردیخان گرجی بوده، دستور داده این پل را با 33 دهانه بسازند که با توجه به این که پل در ابتدا 40 دهانه داشته، این نظریه رد میشود. برخی هم بر این باورند که 33 عدد آناهیتا الهه آبها است.
منطقیترین نظریه، به نامگذاری پل بر اساس تعداد دهانههای فعال آن برمیگردد.
آیینها و مراسم پل سی و سه پل اصفهان
سی و سه پل از گذشته تاکنون یکی از مراکز مهم فرهنگی و اجتماعی اصفهان و محلی برای تجمع شاعران، هنرمندان، بزرگان و رجال سیاسی این شهر بوده است. همچنین هر سالانه در آن جشنها و آیینهای مختلفی برگزار میشده که از میان آنها میتوانیم به فهرست زیر اشاره کنیم:
- مراسم آبپاشان که هر ساله در 13 تیرماه برگزار میشد و طی آن مردم روی یکدیگر گلاب میریختند.
- مراسم خاجشویان که یکی از مهمترین جشنهای ارمنیان اصفهان بود.
- جشن نوروزی دوران صفویان که با چراغانی و گلریزان همراه بود.
بخوانید از: فرهنگ بومی و آداب و رسوم اصفهان
معماری سی و سه پل
سی و سه پل اصفهان با استفاده از بهترین مصالح آن زمان یعنی سنگ، آجر، گچ و ساروج (ترکیب خاک رس، آهک و خاکستر) ساخته شد و برای این که پایههای پل بتوانند در برابر فشار اب مقاومت کنند، عریضترین و کمعمقترین بخش زایندهرود را برای ساختن آن انتخاب کردند.
این بنای عظیم خشتی، در 2 طبقه احداث شده و 6 مسیر دارد که شامل 2 راه عریض وسط طبقه اول و دوم، پیادهروهای اطراف راه عریض بالایی و راهروهای طبقه بالا میشود. سقف این راهروها با طاق نماهای ضربی پوشیده شده و نمای پرسپکتیو زیبایی را ایجاد میکند. در گذشته از راه عریض طبقه اول برای عبور کاروانها استفاده میشد که با گذشت زمان و کشف ارزش پل، عبور سواره روی آن ممنوع شد.
همچنین در 99 طاقچه پیادهروی طبقه اول، نقاشیهایی وجود داشت که امروزه دیگر اثری از آنها وجود ندارد.
بهترین زمان بازدید از سی و سه پل اصفهان
اگر میخواهید سی و سه پل را در اوج جذابیت و زیبایی ببینید و آن تصوری که از انعکاس تصویر پل در زایندهرود داشتید به واقعیت تبدیل شود، بهتر است اوایل بهار و پاییز به اصفهان سفر کنید. پیشنهاد ما این است که حتماً یک بار شب و در زمان روشن شدن چراغها و یک بار هم روز از سی و سه پل اصفهان بازدید کنید؛ چون در هر کدام از این زمانها زیبایی خاص خود را دارد.
بخوانید از: سیر تا پیاز راهنمای سفر به اصفهان| جاذبههای دیدنی، رستورانها و اطلاعات مهم
نحوه دسترسی به سی و سه پل
اگر میخواهید با خودروی شخصی به اصفهان بروید، برای رسیدن به سی و سه پل بهتر است خودرو در یکی از پارکینگهای عمومی نزدیک میدان امام حسین (دروازهدولت) پارک کنید و چهارباغ عباسی اصفهان را پیاده به سمت جنوب بروید. در انتهای این پیادهراه، به سی و سه پل میرسید.
در این 20 دقیقه پیاده روی، شانس دیدن شانزه لیزه اصفهان (خیابان چهارباغ)، درختان انبوه و جویهای جاری آن را خواهید داشت. همچنین از یکی از بهترین مسیرهای شکمگردی شهر هم عبور میکنید.
برای دسترسی با مترو، باید در ایستگاه سی و سه پل پیاده شوید که در بخش جنوبی پل قرار دارد. برای دسترسی با اتوبوس هم باید سوار اتوبوسهای جمهوری به میدان انقلاب شوید.
فاصله میدان نقش جهان تا سی و سه پل
اگر بخواهید از دیگر جاذبه مشهور اصفهان یعنی میدان نقش جهان به سی و سه پل بروید، با خودروی شخصی چیزی حدود 10 دقیقه و پیاده حدود نیم ساعت در راه خواهید بود.
تفریحات سی و سه پل اصفهان
بزرگترین تفریحی که میتوانید در سی و سه پل داشته باشید، قدم زدن و لذت بردن از زیباییها و چشماندازی است که این پل در اختیارتان قرار میدهد. دم غروب و شب، چراغها جلوه خاصی به پل میبخشند و صدای آواز از گوشهوکنار شنیده میشود و ترکیب آن با صدای زایندهرود، خاطره قدم زدن روی سی و سه پل را برایتان ماندگار میکند.
به جز قدم زدن، عکاسی و تماشای چشمانداز اصفهان از روی پل، میتوانید در زمانی که زایندهرود پر آب است قایقسواری روی این رود را هم تجربه کنید.
بخوانید از: بهترین مراکز خرید و بازارهای اصفهان به همراه سوغات خاص آن
جاذبههای دیدنی نزدیک سی و سه پل
همانطور که گفتیم، سی و سه پل در انتهای چهارباغ عباسی اصفهان قرار دارد. چهارباغ عباسی مرکز شگفتیهای اصفهان است؛ یعنی در نزدیکی آن تعدادی از مهمترین جاذبههای اصفهان قرار دارند. در ادامه به تعدادی از این جاذبهها اشاره میکنیم:
- محله چهارباغ عباسی
- محله ارمنینشین جلفا
- کلیسای وانک
- پل خواجو
- باغ هشتبهشت
- کاخ چهلستون
- کاخ عالیقاپو
- میدان نقش جهان
بهترین رستورانهای نزدیک سی و سه پل
سی و سه پل و اطراف آن مرکز شکمگردی اصفهان هم محسوب میشود و در نزدیکی آن میتوانید تعدادی از بهترین رستورانهای اصفهان را پیدا کنید.
یکی از آنها، رستوران مشهور شهرزاد است که کمی بالاتر و نبش خیابان عباسآباد قرار دارد. فضای داخلی این رستوران شما را یاد فیلمهای علی حاتمی و سریالهای تاریخی میاندازد؛ چون پر از آینهکاری و شمسههای رنگارنگ است. رستوران شهرزاد با 60 سال سابقه، یکی از قدیمیترین رستورانهای اصفهان است و در آن میتوانید انواع غذاهای سنتی ایرانی و غذاهای محلی اصفهان را با کیفیت بالا نوش جان کنید.
از دیگر رستورانهای نزدیک سی و سه پل اصفهان میتوانیم به رستوران قصر منشی، نقش جهان و خوان گستر اشاره کنیم.
اقامت در نزدیکی سی و سه پل با شب
در این مقاله سری به سی و سه پل اصفهان زدیم، پلی تاریخی و زیبا که از مهمترین آثار باستانی اصفهان و ایران محسوب میشود و آن را با عنوان نماد اصفهان هم میشناسند. علاوه بر این، در مورد تاریخچه، نحوه دسترسی، بهترین زمان بازدید و رستورانها و جاهای دیدنی اطراف آن هم صحبت کردیم.
برای این که به سی و سه پل دسترسی بهتری داشته باشید و با خیال راحت و بدون دغدغه از این اثر تاریخی و سایر جاذبههای نصف جهان دیدن کنید، وارد صفحه اجاره ویلا و سوئیت در اصفهان شوید و یکی از اقامتگاههای باکیفیت شب در این شهر را رزرو کنید.
سؤالات متداول درباره سی و سه پل اصفهان
سی و سه پل اصفهان کجاست؟
اصفهان، میدان انقلاب، خیابان چهارباغ
علت نامگذاری سی و سه پل اصفهان چیست؟
این پل 33 دهانه دارد که آب زایندهرود از میان آنها عبور میکند و به همین علت نام آن را سی و سه پل گذاشتهاند.
فاصله میدان نقش جهان تا سی و سه پل چقدر است؟
فاصله این 2 جاذبه از یکدیگر با پای پیاده، نیم ساعت و با خودروی شخصی 10 دقیقه است.